Szavalóverseny a Reformáció 500. évfordulója tiszteletére
2017. április 21.
A Tőkés László Alapítvány a Reformáció 500. évfordulója tiszteletére szavalóversenyt hirdetett meg. A versenyt a Nemzeti Együttműködési Alap, önkormányzatok, vállalkozók és magánszemélyek is támogatták.
 
A válogatókon közel ötszázan vettek részt. Közülök kerültek ki a kisvárdai döntő résztvevői. A Felvidék egész területéről érkeztek versenyzők, akik a Rimaszombati válogatón szerezték meg a döntőbe való jutás jogosultságát. Kárpátalján Nagydobronyban 54 szerepeltek ez elődöntőn. Erdélyben Szatmárnémetiben, Zilahon, Nagyenyeden tartották a válogatókat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei résztvevők fehérgyarmati válogatón mérettek meg.
 
Három korosztály indult a szavalóversenyen: 1-4, 5-8 és 9-12 osztályosok. Az indulóknak és a felkészítő lelkészeknek, tanároknak a  versválasztásnál figyelembe kellett  venni az ötszázadik évfordulót és ahhoz választani a költeményt. Ez az elvárás teljes mértékben beteljesedett.
 
 alt 
 
A döntőre Kisvárdán került sor április 10-11-én a Költészet napján, ahova 81 versenyző érkezett meg. A felkészítőkkel és a kisérőkkel együtt 189 fő vett  részt a kétnapos versenyen. Áhitat után elhangzott  Illyés Gyula: A reformáció genfi emlékműve előtt című költeménye, melyet Meleg Vilmos nagyváradi színművész szavalt el.
 
A verseny gyönyörű környezetben, ízlésesen felújított templomban és a Kálvin imaházban zajlott le. Mindkét helyen csendben és nagy figyelemmel hallgatták egymást a versenyzők és a kísérők, felkészítők. Akik a döntő szerepeltek mind nyertek egy szép, élményekben gazdag napot. Jó volt azt is látni, hogy mindenki a versenyhez és a Költészet napjához illően jelent meg és viselkedett.
 
Nagyon színvonalas volt a verseny. A csodálatos költemények, alaposan felkészült gyerekek szájából lenyügözően hatottak mindnyájunkra. A zsürinek nem volt könnyü dolga a döntéshozatalkor.
 
Minden korcsoportban négy díjat osztottak ki. A Felvidékiek öt, az Erdélyiek két, a Kárpátaljaiak egy, a hazai indulók – Nyírbátor, Fehérgyarmat, Mátészalka, Kisvárda -   szintén egy-egy díjat vehettek át.
 
 alt 
 
A verseny előkészítésében és lebonyolításában többen is segítettek, de a munka oroszlán részét Lengyel Szabolcs kuratóriumi elnök és kedves felesége Éva asszony  vitte végbe. Minden segítőnek és támogatónak köszönet.
 
Egy sikeres verseny volt, méltó az ötszázadik évfordulóhoz. Szilágyi Zoltán Szilágypaniti lelkipásztor így írt köszönő levelében: „Tisztelettel és szeretettel megköszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettünk ezen a felemelő, csodálatos rendezvényen. Megint jó volt magyarnak lenni. Feltöltődtünk a találkozások élményével, az Ige üzenetével és a lírák gyönygyszemeivel.  Jó volt hallgatni gyermekeinket, örülni örömeiknek és érezni azt, hogy határok ide vagy oda, mi összetartozunk és csinálja ezt valaki utánunk, valamelyik körülöttünk élő nép, ha tudja. Hiszem, hogy életre szóló élmény volt a gyermekeinknek is. Köszönjük!”
 
A Reformáció 500. évfordulója tiszteletére rendezett szavalóverseny végeredménye.
 
Kisvárda, 2017. április 10-11.
 
 
I. korcsoport 1-4. o.       1.   ÖRDÖGH  ZSÓFIA              Érsekújvár  Református Egyházközség
                                   2.   POLÁK DOROTTYA PAULA   Bátorkeszi  Ref. Egyházi Alapiskola.
                                   3.   KATONA  MIRA                  Fehérgyarmat Kölcsey Ferenc Református Isk.
 
Külön díjas:  KABAY  DÁVID   Bethlen Gábor Református Kollégium, Nagyenyed.
 
 
II. korcsoport 5-8. o.       1.   GÁL ÁDÁM VAJK    Hetényi Református Egyházközség
                                    2.   KÁNYA  RÉKA       Szatmárnémeti Református Gimnázium
                                    3.   MÓRÉ ILDIKÓ       Mátészalka, Kálvin János Ref. Iskola.
 
Külön díjas:  FORBAUER FLÓRA Nyírbátor, Báthory Anna református Ált. Iskola
 
 
III. korcsoport 9-12.o.    1.   GÁL RÉKA ÁGOTA     Hetényi Református Egyház
                                  2.   GÓBIS RÉKA            Rimaszombat Tompa Mihály Református Gimn.
                                  3.   HÍDÍ  PETRA ERIKA   Nagydobronyi Református Gimnázium
 
Külön díjas:  SINKA ÁDÁM Kisvárda, Bessenyei György Gimnázium
 
 
                                                                                                        Szalai László
                                                                                                TLA kuratóriumi tag