Nemcsak kenyérrel
Méliuszi vígasságok Csengerben
szept 17
2012
„Engedd, hogy vidámságot és örömöt halljak…” – szól Dávid imádsága az 51. zsoltár 10. versében. Az emberi élet legfontosabb érzései közt tartjuk számon a vidámságot, az örömöt. Még a kórházi ágyon fekvő beteg számára is könnyebbség, ha a vidámság megkönnyíti és feledteti a nehézségeket.
Krakkókkal Krakkóban
szept 14
2012
Néhány évvel ezelőtt, mikor először találkoztam egy bemutatkozó szolgálat alkalmával a nagyhódosi gyülekezet tagjaival igencsak meglepődtem a kézfogások során, mikor is sorra Krakkó vezetéknevű atyafiakat köszönthettem. Hamarosan kiderült, hogy az ősök,- a település benépesítői- egykor a lengyel városból, Krakkóból érkezhettek. Már akkor megfogalmazódott bennem, milyen nagyszerű lenne egyszer gyülekezeti kirándulás során ebbe a városba eljutni.
Egy nyár Gégényben
aug 24
2012
Vakáció. Tanárok, diákok, szülők és az emberek általában mind másképpen értelmezik ezt a szót. Az iskolások számára vége a naponkénti koránkelésnek, az iskolai megfelelésnek, azoknak a kötöttségeknek, melyek a tanítási napokat jellemzik. A szünidő összefüggésben van a szabadsággal, a jó idővel és a kikapcsolódással. A szülő már egészen mást ért vakáció alatt. A tanévben tudja, hogy reggeltől délutánig jó helyen, biztonságban van gyermeke, de a nyári szünidőben meg kell oldania hol, hogyan és milyen feltételek között töltse gyermeke a szabad idejét.
"Én tudom, kinek hittem"
júl 30
2012
Én tudom, kinek hittem – ezzel az idézettel indította útnak a 20 éves Bölcskei Gusztávot református lelkész édesapja. Most ezt az apostoli mondatot idézte fel a püspök. Bölcskei Gusztávot a vasárnap délelőtti istentiszteleten köszöntötték. A hatvan éves egyházi vezető idén tizenöt éve szolgál a Debreceni Református Nagytemplomban.
Könyvajánló
jún 25
2012
Örömmel vettem kézbe Nagy Lajos: Igék hétköznapokra című meditációs kötetének II. részét, amely a tavaly a Veszprémi Kórház Belgyógyászati Centrumában elhangzott hétkezdő Igei gondolatokat tartalmazza. A kórházi szolgálatban annyira hiányzó, a segítők erősítését, bátorítását célzó írás, az I. kötethez hasonlóan, a Dunántúli Református Egyházkerület gondozásában jelent meg.
Lelkészházaspárt iktattak be
jún 11
2012
Lelkészházaspárt iktattak be tisztségükbe Nagyecseden, a Szatmári Református Egyházmegye legnagyobb gyülekezetében június 10-én, vasárnap.
Összekötő kapocs
jún 4
2012
Beiktatták Hézser Tímeát, Sárrétudvari református egyházközségének megválasztott lelkészét.
Életszentség a megszentelő Lélek erőterében
máj 25
2012
Egy sok szempontból szentségtelen világban élünk, amely vonzóbbnál-vonzóbb formában akarja minél többekkel elhitetni, hogy a XXI. század embere számára természetes az az életfelfogás, amely azt üzeni: „semmi sem szent”. Vannak emberek, akiknek a jellemzésére csak azt tudjuk mondani, hogy „számukra semmi sem szent”. Azok, akiknek semmi sem szent, nem ismernek semmilyen határt. Nem rettennek semmitől sem vissza. Nem válogatnak az eszközökben, a módszerekben. Életük a két lábon járó szentségtelenség. Nem szent a becsület, a tisztesség, a szavahihetőség. Nem szent a hír, az információ, az adat. Nem szent a házasság, a tulajdon, a haza. Nem szent az élet, a lélek és a meggyőződés sem.
A püspök, akit Kossuth Lajoshoz hasonlítottak
máj 22
2012
Kilencven éve indult amerikai adománygyűjtő körútjára Baltazár Dezső, hogy megsegítse a debreceni kollégiumot, de útja körülményei messze túlmutattak céljain.
Lelkészbeiktatás Gyulán
máj 22
2012
De én mindezekkel nem gondolok, sőt még az életem sem drága, csakhogy elvégezhessem futásomat és azt a szolgálatot, amelyet az Úr Jézustól azért kaptam, hogy bizonyságot tegyek az Isten kegyelmének evangéliumáról. (Ap. Csel.  20:24.) Lelkészbeiktatás volt április 14-én, Gyulán, a Békési Református Egyházmegye nagy múltú, és ma is egyik legjelentősebb gyülekezetében. A hat éves gyulai szolgálat után nyugdíjba vonult Szabó Endre helyét Baráth János vette át.