Díjátadó és kiállítás megnyitó a Nagytemplomban
2017. június 10. 11:00 - 03. 17:00

A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben

A Reformációs Emlékbizottság és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége országos pályázatot hirdetett a népművészet hagyományai iránt elkötelezett alkotók számára a reformáció 500. jubileumi évfordulója kapcsán. A szakmai zsűri által kiválasztott, nyertes alkotások ünnepélyes díjátadójára, valamint a beérkezett pályamunkákból megrendezett kiállítás megnyitójára kerül sor 2017. június 10-én a Debreceni Református Nagytemplomban.

alt

Templomi bútorok, kerámiák, faragott címerek, ötvösmunkák, mézeskalácsok, egyházi öltözetek is megtalálhatóak aközött a 260 alkotás között, mellyel a Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok megyei alkotók jelentkeztek a Reformációs Emlékbizottság által meghirdetett népművészeti pályázatra. Régiónkban a legtöbb nevező hímzéssel, szőttesekkel, Biblia-borítókkal és famunkával jelentkezett, melyek a templomok belső tereinek díszítésére is alkalmasak lehetnek a jövőben. A szakmai zsűri a beérkezett pályamunkák közül 61 alkotó munkáját választotta ki, melyek az augusztus 20-án megnyíló országos bemutatón helyet kaphatnak a Budapesti Történeti Múzeumban is.

A reformációhoz köthető népművészeti pályázat lebonyolításával a Magyarország hét régióközpontjában tevékenykedő népművészeti egyesületeket bízták meg, így az Észak-alföldi régióban a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület gondozza az egyházi és népművészeti szempontból is jelentős kiállítást, mely kezdeményezéshez csatlakozott a Tiszántúli Református Egyházkerület. Hubert Erzsébet, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke, a kiállítás kurátora hangsúlyozta, hogy nagyon örülnek a lehetőségnek, hogy azon a helyen kerülnek bemutatásra az alkotások, ahonnan 450 évvel ezelőtt elindult a magyarországi reformáció.

A kiállítás megnyitójára, illetve az ünnepélyes díjátadóra 2017. június 10-én (szombaton) 11 órakor kerül sor a Debreceni Református Nagytemplomban. A kiállítást megnyitja Oláh István, a Nagytemplom lelkipásztora, a szakmai értékelést pedig P. Szalay Emőke etnográfus, a néprajz tudományok habilitált kandidátusa tartja. A megnyitón közreműködik Sepsy Károly nyugalmazott lelkipásztor, orgonaművész.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!