Rendszerüzenet

Virágvasárnapi keresztúthoz csatlakoznak a reformátusok

Ismét megrendezik a több mint tízéves hagyománnyal bíró, felekezetek összefogásán alapuló virágvasárnapi keresztutat Debrecenben. Az egyik stáció a Kistemplom lesz, ahol az egyházközség lelkésze mond igei üzenetet. Idén újdonság, hogy idegennyelvű imádságok hangzanak majd el a hat helyszínen.

A Déri Múzeum Munkácsy Termében, a világhírű Krisztus-trilógia környezetében tartották meg az eseményt beharangozó sajtótájékoztatót 2024. március 19-én. Elsőként Debrecen polgármestere szólalt fel. Papp László elmondta: a városban mindig is nagy szerepe volt a hitnek, a vallásnak, és napjaink egyházi ünnepei jól jelképezik, hogy ez továbbra is így van.

„Debrecenben a legerősebb közösségek az egyházi közösségek. Hívő emberként és polgármesterként is jó érzés, hogy a felekezetek jó kapcsolatban vannak egymással, az ökumené ereje pedig virágvasárnapon is megmutatkozik majd” – jelentette ki a városvezető.

A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke megdöbbentőnek nevezte a sajtótájékoztató helyszínét. Munkácsy három festményére utalva három kérdést tett fel. „Először is, ahogy a Krisztus Pilátus előtt című alkotás üzeni, el kell döntenünk, hogy ki valójában Jézus. Bűnös vagy nem? Fő-, vagy mellékszereplő a történetben? Másodsorban az Ecce homo alapján felfedezzük Krisztusban a példaképet, a második Ádámot? Harmadrészt pedig a Golgota című festményhez fordulva, a kereszten lévő Jézust győztesnek vagy vesztesnek tartjuk” – hangsúlyozta Fekete Károly, hozzátéve, hogy a protestáns egyházak templomaiban nincsenek az egyes stációkat bemutató képek, de „a szívünkben ott van az a nagy történet, ami nélkül nincs keresztyénség”.

Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye római katolikus megyéspüspöke azt emelte ki, hogy Jézus a követésére hívott el bennünket. „Az élet Ura már végigjárta ezeket a stációkat előttünk, majd feltámadását követően nemcsak a tanítványok előtt, hanem velük is van. Végül pünkösdkor már bennük jelenik meg a Szentlélek által” – mondta Palánki Ferenc.

Szarka Gergely, a Debreceni Görögkatolikus Parókia parókusa hangsúlyozta azt az újítást, amelyre még nem volt példa a rendezvény történetében: a hat stáció mindegyikén elhangzik majd egy-egy idegennyelvű imádság is.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Nagyszombaton a Csokonai Színházban lesz majd látható a Mária evangéliuma című rockopera, melynek több szereplője közreműködik a virágvasárnapi keresztúton is. A közös zarándoklaton a színművészek versekkel, énekekkel segítik az elcsendesedést.

A program 2024. március 24-én 15:00 órakor kezdődik a Kossuth téren, a Nagytemplom előtt. Itt hangoznak el az ünnepi beszédek: Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita mellett Fekete Károly is igei gondolatokat ad majd át. A keresztút innen indul és a Szent Anna Székesegyházban ér véget. A második stáció a Kistemplom lesz, ahol Zsoldos Tibor lelkipásztor szolgál.

A program zárását követően, 17:00 órától Húsvéti Harmóniák címmel itt ad majd koncertet a Lyra Zenekar, míg 18:00 órától kezdődik a Nagytemplomban a Dominica Palmarum nevet viselő zenés istentisztelet.

Fotók: Miskolczi János