Isten fénye Mátészalkán
2018. augusztus 07.

A III. Szalka Tárlat - záró kiállításával fejeződött be a Fülöp Sándor festőművész emlékére megrendezett II. Szatmári Művésztelep alkotótábora. Művészi alkotásokon keresztül impresszióban gazdag egy hét telt el július 28-tól augusztus 4-ig.

alt

Szatmár megye és Mátészalka művészi fényességét hivatott bemutatni az alkotóműhely. Festő és iparművészek csodálatos alkotásai tárták fel térségünk festői szépségét Isten fényét. A záró alkalmon Fülöp István a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője, a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke köszöntötte a szép számú vendégsereget. Kiemelte, hogy fontos megőriznünk identitásunkat, keresztyénségünket, magyar művészi mivoltunkat, mert a megmaradásunk egyik záloga a kultúránk folytonossága. Dr. Stonawski Tamás festőművész, művészeti vezető alkotói szemszögből kalauzolta a megjelenteket, bejárva általa a festészet szatmári világát, csodáját. Dr. Hanusi Péter Mátészalka Város polgármestere Isten fényéről, - mely beragyogja az életünket - és a földi értelemben vett fényről, mint a település jelképéről tett említést - mivel a mai Magyarországon elsőként, 1888-ban Mátészalkán gyulladt ki az elektromos közvilágítás és az első villamosított lakóház is itt volt.

alt

Dr. Vitéz Ferenc, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem tanszékvezető docense, emellett irodalmár nyitotta meg a Tárlatot, hangsúlyozva az alkotások találkozását a tudomány és a művészet területén. Az fény láthatóan összeköti a transzcendentális világot a látható világgal. Kiemelte a jövő nemzedékéhez is szólva, hogy a kortárs képzőművészeti alkotások gyűjtése kötelessége a településeknek, hiszen elengedhetetlen lesz a korszak elemzéséhez. Ehhez helyet biztosított Tóth Béla, a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. Hála és köszönet a nagy Alkotónak az emberi művészetért, mellyel gazdagodhat minden ember érzelmileg és lelkileg egyaránt.

 alt 

Soli Deo Gloria!