Reformáció Mátészalka fényében
2017. november 08.

A fény városában ismét felgyúltak a remény sugarai a megújulással összefüggésben 2017. október 27-én pénteken este. XXIX. alkalommal tartotta megemlékezését reformáció alkalmából a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület, a mátészalkai református gyülekezetek, Mátészalka Város Önkormányzata, illetve a Szatmári Református Egyházmegye.

alt

A Kálvin szobornál tartott koszorúzásnál Kovács Sándor országgyűlési képviselő a reformációt, mint történelmi eseményt emelte ki a magyarság egészére vonatkozóan. Dr. Hanusi Péter polgármester pedig a reánk vetített fényt tartotta fontosnak az 1517-ben történteket felidézve. A Kálvin János Református Általános Iskola tanítói és tanulói mennyei hangnemben dicsérték a Menny Urát, továbbá áldást mondott Becsei Miklós lelkipásztor.

alt

A helyi kulturális központban Zán Fábián Sándor a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke tartott istentiszteletet, ahol a János 18,38 bibliai igerészből a „Micsoda az igazság?” kérdést emelte ki, miszerint Pilátus is meg akart felelni az ítélkező tömegnek, mint ahogy mi is mindenhol, mindenkinek szeretnénk megfelelni és elfogadtatni magunkat, kihagyva a Mindenható Istent. „Most tehát embereknek akarok a kedvében járni, vagy Istennek? Vagy embereknek igyekszem tetszeni? Ha még mindig embereknek akarnék tetszeni, nem volnék Krisztus szolgája.” (Gal 1,10) – erősítette a hallgatóságot.

Imádságot ezután Nagy György lelkipásztor mondott. Az istentiszteletet követően Czibere Károly Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkóztatásért Felelős Államtitkár ünnepi beszédét hallhatta a több száz tagú gyülekezet.

 alt 

Ünnepi köszöntőjében Szalay Kont a Szatmári Református Egyházmegye esperese az egység fontosságát tartotta szem előtt a reformáció 500. évfordulója alkalmából. Fülöp István a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője és a Reformátusok Szatmárért Közhasznú Egyesület elnöke a reánk bízott Kárpát-medence betöltésére és megtartására szólított fel, hiszen a magyar nyelv, kultúra és keresztyénség már több mint ezer éves értékünk. „Mert nem a félelem lelkét adta nekünk az Isten..." (2 Tim 1,7) – hangoztatta a társadalomra, ezen belül a keresztyénségre nehezedő terhekre utalva.

Milotai Nyilas István díjban részesült Zán-Fábián Sándor kárpátaljai püspök a magyarság és a keresztyénség védelméért végzett töredelmes munkájáért. Az ünnepi műsort Bélbász-Szűcs Andrea csengersimai lelkésznő konferálta és dr. Makrai Tiborné kísérte az alkalom alatt énekelt énekeket. A megemlékező est énekes fénypontjai Sebestyén Márta Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas művésznő, a magyar népdaléneklés emblematikus alakja és Andrejszki Judit, barokk szoprán, csembalista és orgonista művésznő, a régizene követe voltak, s tették igazán színessé a reformáció 500. évfordulóját Szatmár központjában.

Balkánszky Viktor – egyesületi munkatárs