70 éves a Magdaléneum
2011. július 05.

Hetvenedik születésnapját ünnepelte a nyíregyházi Magdaléneum. A Fogyatékosok Református Ápoló-Gondozó Otthonának hálaadó istentiszteletén csütörtökön a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét.

Bölcskei Gusztáv püspök az intézményalapítás nehéz körülményeiről beszélt, ugyanis 1941- ben, Magyarország háborúba lépésekor, hat árva befogadásával indult a Magdaléneum. „Az eltelt 70 év alatt azonban sok minden megváltozott, de nem változott az egyházunk szeretetszolgálati felelőssége - fogalmazott a püspök.

Czibere Károly a Zsinat Szeretetszolgálati Irodájának vezetője köszöntőjében azt hangsúlyozta, engednünk kell, hogy Krisztus arcúakká formáljon bennünket az Isten. Nem elég az adományokban megtett kötelesség, az intézmény lakóinak ölelő szeretetre van szükségük - tette hozzá.

Az ünnepségen Pótorné Ács Ágnes intézményvezető felidézte az elmúlt 70 év jelentősebb eseményeit a hálaadó gyülekezete előtt, illetve hozzátette: a keresztyén értékrend az alapítástól napjainkig jellemzi a Magdaléneum életét. „Küldetésünk, hogy a különböző akadályozottsággal élő lakóink a lehetőségeikhez és képességeikhez mérten kiegyensúlyozott életet élhessenek” -  mondta Pótorné Ács Ágnes.

A Magdaléneumban jelenleg száz lány ápolását, fejlesztését végezik. Az otthonban a legfiatalabb hat éves, a legidősebb pedig 71, az átlagéletkor 30 év.

Az ünnepség a dolgozók és a lakók közös műsorával zárult.

Kósa László