Igazi otthon
2011. július 11.

Bővítették a hajdúszoboszlói ANNA Idősek Otthonát. A bentlakásos intézményhez új épületszárny épült, ezáltal tizenhárom férőhellyel és egy közös nappali helyiséggel bővült az otthon. A felújítási munkálatok százharminc millió forintba kerültek, amelyhez kölcsönt vett fel a gyülekezet. Az új épületszárny átadásának hálaadó istentiszteletét július 10-én, vasárnap tartották.

„Ez igazi otthon küllemében és szellemében egyaránt” – mondta Tóth Imréné. A nyolcvanhárom éves lakó másfél éve él az intézményben. „Remek helyre kerültem és nem gondoltam, hogy ilyen kellemesen telnek majd életem hátralévő évei” – vélekedik az otthonról.

Az Anna Idősek Otthona 2002-ben kezdte meg működését. Azóta több ütemben fejlesztették az épületet, ezáltal ma már negyvenkét embernek ad otthont és a városban huszonhat embernek ad munkát – tájékoztatott Takács Tamás, a fenntartó gyülekezet lelkipásztora. Az intézmény vezetője elmondta: „kilenc-tíz ember mindig várakozik, hogy felvegyük őket, de egyelőre telt házzal működünk”. Takács Tamásné intézetvezető szerint azért van túljelentkezés, mert családias és keresztyén hangulatú az otthon.

Takács Tamás és felesége másfél évtizede szolgálnak az egyházközségben. Azóta, többnyire pályázatok segítségével, megújultak az egyházközség épületei, a templom épülete kívül és belül, a gyülekezeti terem, valamint felépült az ANNA Otthon. Jelenleg is tart az otthon első részének fűtés-korszerűsítése, amelyre pályázaton több mint 7 millió forintot nyert az egyházközség.

Az új épületszárny átadásának hálaadó istentiszteletén Bölcskei Gusztáv hirdetett igét. A püspök az Anna Otthon megújulásáról azt mondta: „ez egy olyan ’vállalkozás’, amit önként vállaltak és a szolgálatot nem teherként élik meg, hanem örülnek annak, hogy Isten lehetőséget adott arra, hogy így is eljusson Krisztus szeretete az idős emberekhez”. Bölcskei Gusztáv szerint most, amikor az országban nagyon sok területen a nadrágszíj meghúzásáról van szó, akkor különösen csodálatos, hogy mi fejlesztésért adtunk hálát.

Az ünnepségen részt vett Jakab István, az országgyűlés alelnöke, aki szerint a szoboszlói gyülekezet olyan összetartó, erős közösség, amelyre számos településnek szüksége lenne. A képviselő úgy véli, a nemzetünk akkor lesz igazán erős, ha hitében erősödik – fogalmazott. Szászfalvi László, államtitkár úgy véli fontos, hogy olyan gyökereink legyenek, amelyből tudunk táplálkozni, amelyből meg tudunk erősödni, mint ahogyan a hajdúszoboszlói gyülekezet. A hajdúvidéki egyházmegyében öt szociális intézmény működik egyházi fenntartásban. Szabadi Árpád esperes szerint nagyon fontos, hogy biztonságos helyet nyújtsanak az idős testvéreknek, mint ahogy azt az Anna Otthonban is teszik. Szabadi Árpád úgy véli, hogy szükségesek a szociális otthonok, hiszen igény van arra, hogy az egyház átvállaljon állami feladatokat. De egyelőre még a kivárás ideje van- tette hozzá az esperes, utalva arra, hogy a szociális intézmények állami támogatása még nem ismert.

 

Dobos Zita/Sike Gábor