Az örök reformáció útján - visszaérkezett a 414 helyszínen járt Vándorbiblia Debrecenbe
2017. december 31.

Végéhez érkezett „A Szentírás vándorútja a Tiszántúlon”: 2017. január elsejétől december 31-ig a Tiszántúli Református Egyházkerület egyedi vándorbibliája bejárta mind a 414 tiszántúli gyülekezetet Záhonytól Szegedig.

alt

Kézből kézbe és gyülekezetről gyülekezetre járt a díszkötéses Szentírás, amelyet vinni és fogadni kellett – ekképpen válhatott minden egyes nap ünnepnappá a kettős jubileumi esztendőben. A vándorbiblia, amelyet az Alföldi Nyomda adományozott az egyházkerületnek, december 31-én 16 órakor érkezett vissza a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközségbe, ahonnan január elsején indult el.

alt

alt

A biharkeresztesi küldöttség nevében Nagy Zsolt, a Bihari Református Egyházmegye esperese adta át a vándorbibliát Vad Zsigmondnak, a Debreceni Református Egyházmegye esperesének. „Nagyon vártuk ezt a napot és ezt az alkalmat, hiszen egész évben figyelemmel követtük a szentírás vándorlását. Először a református idősek otthonában tartott istentiszteleten volt közöttünk a biblia, nagyon megható volt, ahogyan az idősek kezükbe vették a szentírást, és áldó kezekkel megsimogatták. Ezt a bibliát tényleg fogadni, használni és vinni kellett: óriási dolog, hogy ilyen módon találkozhattak egymással a gyülekezetek” – mondta Nagy Zsolt a programról.

 alt  alt

A december 31-i napra kijelölt igeszakaszokat Vad Zsigmond esperes-lelkipásztor és Oláh István lelkipásztor olvasta fel.

Az ünnepi istentiszteleten Fekete Károly tiszántúli püspök hirdette az igét a Jel 22, 14 alapján. „Boldogok, akik megmossák ruhájukat, mert joguk lesz az élet fájához, és bemennek a kapukon a városba.”

alt

Az igehirdetésben a boldogok szó arra inspirált, hogy ebben a szilveszteri hangulatban, amelyben van ború, szomorúság, visszaemlékezés, egy ilyen boldogmondás nagyon fontos nekünk. Arról az isteni boldogságról van szó, amely Isten közelében található meg. Visszatekintve a 2017-es évre, és előretekintve a 2018-as esztendőre, ez az üdvösség hangulat kell, hogy betöltse a szívünket, amely erre a boldogságra vágyik.”

alt

Tóth-Mihala Veronika lelkésznő, programvezető kérdésünkre elmondta, hogy mind a vándorbiblia, mind a kísérőkönyv (amely mind a 414 gyülekezet képeit, aláírásait őrzi) bekerül a Debreceni Református Kollégium gyűjteményébe. „Igen megható volt ebbe a kiadványba belelapozni, hiszen rengeteg fotó, aláírás, vers szerepel benne. Nagyon érdekes azt látni, hogy mennyire fontos volt mindenki számára, hogy nyomot hagyjon benne. Ez a kísérőkönyv egy lenyomata a tiszántúli gyülekezetek állapotának, jól látszik mennyire fontosnak tartják ma is a bibliaolvasást, a közösséghez való tartozást” – mondta Tóth-Mihala Veronika.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem támogatásával minden tiszántúli gyülekezet megkapja a 2018-as esztendő elején ennek az egyedi kötésű Bibliának egy példányát.

alt

A Szentírás vándorútja a Tiszántúlon elnevezésű programról készült összefoglaló videó IDE kattintva érhető el.

A Vándorbiblia útját – Ősz Attilának köszönhetően – animációkkal is végigkövethetjük, amelyek IDE kattintva ezen a csatornán érhetőek el.

További képek az ünnepi alkalomról IDE kattintva tekinthetők meg.

Fotók: Barcza János