NULL
NULL
NULL
NULL
XI. Tiszántúli Református Jótékonysági bál
2017. december 29.

Szeretettel hívjuk a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálra, amely 2018. február 9-én lesz a debreceni Kölcsey Központban 18 órai kezdettel.

Isten irgalmas szeretete jelent meg Jézus Krisztusban a mi javunkra: felebarátunkká lett. Sokszínű örömöt hozott, hogy megvidámítson bennünket sokféle gondunk és feladatunk között. Bármilyen nagy sebet ütött is körülöttünk a kifosztottság-tapasztalat, meg az egyedül hagyatottság tapasztalata, az irgalmas szeretet képes begyógyítani azokat. Evangéliumi derűvel és szeretettel bizonyítsuk meg hitünket a Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon (Kárpátalja) lakóinak javára.

alt

Facebook-esemény

Jegyárak:

alt

Az otthon bemutatkozása:

Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon – Otthon helyett Otthon

A Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon egy olyan önálló intézmény, amely sérült és nehéz körülmények között élő árva, félárva, rászoruló lánygyermekeknek szolgál otthonként. Az otthon a Kárpátaljai Református Egyházkerület része, valamint rendelkezik önálló gazdasággal és részben önfenntartó is, de állami segítséget nem kap.

Az 1995-ös indulásakor a holland alapítók fő célként a sérült, fogyatékkal élő gyermekek számára alakították ki az intézményt, de az akkori állami gyermekotthonokból elhozott gyermekekről a gondoskodás és ellátás után kiderült, hogy egy részük tulajdonképpen nem is volt sérült. Csupán elhanyagolt, alultáplált és nyomorúságos körülmények között élő gyermekekről volt szó, akikről a későbbiek során kiderült, hogy igazából teljesen egészségesek. Így lett a gyermekotthon egészségügyi intézményből lányotthon.

Maga az épület 1993-1995 között épült, és 1996 februárjában költözhettek be az első lakók. Tizenkét nevelő-gondozónő felügyeli a gyermekek életét, akik a helyi középiskolában tanulnak, illetve hitoktatásban a község református közösségében részesülnek. A lelkigondozásukat az otthon saját lelkésznője végzi. A gyerekek korosztályuktól és egészségügyi állapotuktól függően csoportokra vannak bontva. Egy-egy csoportba átlagosan 6-8 gyerek tartozik.

Az otthon szinte a kezdetektől rendelkezik kis farmgazdasággal, mivel állami támogatást nem kap, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy legalább az alapvető zöldségféléket, tejtermékeket és húst megtermeljék.

A főépület mellett van több gazdasági épület és egy vendégház is, amely azoknak a támogatóknak a rendelkezésére áll, akik időről időre meglátogatják az intézményt, ugyanis több hollandiai és amerikai egyesült államokbeli alapítvány is támogatja az otthont. A gazdaságban van tehenészet, sertések, méhek, fóliaházak, több hektáros mezőgazdasági földterület, és ezekhez külön mezőgazdasági gépek állnak rendelkezésre, amelyeket mind humanitárius segélyként használt állapotban kaptak.

Jelenleg 63 leány él az otthonban, akiknek közel fele sérült (szellemi- és testi fogyatékkal élők is vannak közöttük), a többiek pedig egészségesek, és szinte mindegyikük árva, illetve magára hagyott gyermek. A lányok 18 éves koruk után nem költöznek ki az otthonból, hanem amíg élhető környezet nem alakul ki a számukra, nem kell elhagyniuk az intézményt. Számukra 2014-től az otthon területén található Gondoskodás utógondozó otthon szolgál lakóhelyül. Itt 4 lakásban 16 fő él.

„A legfontosabb számunkra az, hogy a gyermekeink biztonságban érezzék magukat, hiszen egy bizonytalan légkörből érkeztek. Célkitűzéseink között szerepel, hogy folyamatos gondoskodás és felügyelet mellett lakóink olyan felnőtt emberré váljanak, akik Isten irányítása mellett tudják élni életüket és felelősségteljes édesanyává váljanak. Nagy hangsúlyt fektetünk a lelki táplálék átadására, gyermekeink rendszeresen járnak templomba és gyermek- ifjúsági alkalmakra. A jövőben szeretnénk minél több gyermeket megmenteni Isten segítségével, aki által minden élet helyre állhat, hiszen felesleges élet még nem született erre a világra” – olvasható az otthon küldetésnyilatkozatában.

„A XI. Református Jótékonysági Bál által befolyt támogatásból szeretnénk a felújítás alatt lévő konyhára fordítani. A konyha több mint húsz éve szolgálja ki az itt lakók közösségét, munkatársainkat, vendégeinket, azonban ez idő alatt elhasználódott, már nem üzemképesek az üstök, a sütők sincsenek megfelelő állapotban. A tisztasági festés mellett szükséges a vakolatot teljesen leszedni, hogy ismételten egészségügyileg is megfelelő környezet jöjjön létre, mert több éve küszködünk a falak penészesedésével.

Mivel intézményről van szó, ezért meg kell felelnünk a Közegészségügyi Hivatal által meghatározott formai követelményeknek. Teljesen új kiszolgáló pultokat szükséges létrehozunk.   Mindez óriási pénzösszeget emészt fel. Sajnos önerőből képtelenek vagyunk ezt megvalósítani, azonban a főzés zavartalanul kell, hogy működjön, hiszen bentlakásos intézetről van szó. A támogatásból szeretnénk egy olyan konyhát létrehozni, amely megfelel minden kritériumnak, hiszen ez fontos otthonunk számára. A munkafolyamatok már elkezdődtek, ahhoz azonban, hogy folytatni tudjuk feltétlenül szükségesek a további támogatások” – nyilatkozta az intézmény vezetője, Katkó László.

A XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon való részvételével, a támogatói jegy megvásárlásával, adományával ezt a nemes és az intézmény működéséhez szükséges célt szolgálhatja. 

Interjú Katkó Lászlóval, az intézmény igazgatójával:

Audió betöltése...
Audió betöltése...

Interjú Katona Viktóriával, az intézmény lelkipásztorával:

Audió betöltése...

Interjú Hidi Andreával, az intézmény egyik pedagógusával:

Audió betöltése...

Társadalmi célú hirdetés

Az otthont bemutató kisfilm

A bál programja

18.00 Kapunyitás, a vendégek fogadása

19.00 Megnyitó, köszöntő

Dr. Fekete Károly,
a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke

19.10 Pendely énekegyüttes

19.20 A támogatott Nagydobronyi
Irgalmas Samaritánus Református
Gyermekotthon bemutatása

Zán Fábián Sándor,
a Kárpátaljai Református Egyház
püspöke

19.30 Vacsora
a Just Showband játszik

21.00 Nyitótánc

Palotás
a Debreceni Református Kollégium
Dóczy Gimnáziumának végzős diákjai

Néptánc
a Debreceni Református Kollégium
Gimnáziumának végzős diákjai

21.30 Tánczene
Just Showband

24.00 Tombola, éjféli menü

00.45 Tánczene hajnal 03-ig
Just Showband

__________________________________________________________________________

altalt

___________________________________________________________________________________

Ajándékozzunk együtt!

alt

Ajándékozzuk meg a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lakóit! Szeretettel várjuk adományát – legyen az körömlakk, hajgumi, testápoló és bármilyen szépségápolási termék vagy piperecikk, amivel igazi örömet szerezhet egy itt lakó, 2-20 év közötti lánynak.

Adományát behozhatja a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának Titkárságára (4026 Debrecen, Kálvin tér 17.) február 8-ig, vagy magával hozhatja a bálra, és elhelyezheti majd az erre a célra kijelölt dobozokban!

Éljük meg együtt az adományozás örömét!

Arculat: Mikáczó Kamilla

Forrás: Európa Rádió