Válság és kegyelem
dec 10
2018
Barth Károly teológiájának hatása és jelentősége ma címmel tudományos szimpóziumot rendeznek Karl Barth halálának 50 éves évfordulója alkalmából 2018. december 11-én, a Debreceni Református Kollégium Kistanácstermében.
Adventi pillanatok - hanganyaggal
dec 07
2018
Advent minden keresztény közös ünnepe, a Krisztusra várás időszaka. A várakozás, a lelki készülődés egyre erősödik Advent egymást követő négy vasárnapján, ezekhez kapcsolódva készül az Európa Rádió is az ünnepre egyházi vezetők, református lelkészek gondolatait, üzeneteit, személyes történeteit tolmácsoló „Adventi pillanatok” sorozattal.
Elfeledett erdélyi művek Debrecenben
dec 07
2018
Méltatlanul elfeledett, mellőzött író-festő testvérpárnak állít emléket a Debreceni Református Kollégium (DRK) Nagykönyvtára. Berde Mária (1889-1949) író és Dóczyné Berde Amál (1886-1976) festőművész műveiből nyílt december 6-án a két művész életművét bemutató kiállítás a DRK múzeumpedagógiai termében Tehetségük az „isteni ingyen kegyelem” ajándéka címmel.
Isten kezében
dec 06
2018
Középkori templomok útja címmel született meg az a tematikus útvonal, amely Kárpát-medencében egyedülálló vallási és kulturális örökséggel szeretné megismertetni az érdeklődőket. A Duna TV Isten kézben című műsora bemutatja a valaha egy történeti régiót alkotó Északkelet-Magyarország, Kárpátalja valamint a Partium északi részének gazdag örökségét.
Adventi meglepetés: Nagytemplomi esti templomtúra
dec 05
2018
Csodálja meg a Debreceni Adventet 45 méteres magasságból! December 2-án felgyúltak az ünnep fényei városunkban, melyre advent első vasárnapján több ezren voltak kíváncsiak. Idén először a Debreceni Református Nagytemplom lehetőséget biztosít a látogatóknak, hogy a kivilágított Kossuth teret akár felülnézetből is bárki megtekintheti – a látvány egészen elképesztő!
Mozgásban - lelkészek Adventi koncertje Nagykállóban
dec 05
2018
Advent lényegileg lelassulásra hívja az embereket. Ezért mozdultunk meg mi lelkészek újra, hogy koncerttel segítsünk kicsit megállni, beleállni az adventi „decrescendoba” most a nagykállói gyülekezetnek. December első vasárnapján újra összeállt kis lelkészi közösségünk, hogy Istentől kapott tehetségünkkel dicsőítsük az Urat. 
Kárpát-medencei imanap – idén tizenharmadik alkalommal - hanganyaggal
dec 05
2018
Idén a Debrecen-Nagytemplomi Egyházközség gyülekezeti terme adott helyet a Kárpát-medencei Imanap alkalmának 2018. december 2-án.
Nemzetközi teológiai konferencia Nagyváradon
dec 04
2018
Megújulás, társadalmi és spirituális reform Közép-Kelet Európában a 17. századtól egészen a 20. század elejéig. E hatalmas időintervallum keresztyén ébredéseit, meghatározó alakjait és eszményeit elevenítette meg a 2018. november 22−23. között rendezett felekezet- és nemzetközi tudományos konferencia Nagyváradon.
Visszakerült eredeti helyére Diószegi Sámuel emlékirata
dec 03
2018
1806-ban, Diószegi Sámuel lelkészsége idején készült az az emlékirat, melyet a debreceni református gyülekezet presbitériuma fogalmazott meg és rejtett el a Debreceni Református Nagytemplom tornyában. A titkos történelmi dokumentum kifejezetten az utókor számára készült, hogy a Nagytemplom építéséről és annak elődjéről, az András templomról szolgáltasson információt. 2018. december 2-án, advent első vasárnapján ünnepélyes keretek között adta át Kósa Lajos országgyűlési képviselő és dr. Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere a hosszú és kalandos utat bejárt iratot a Nagytemplom presbitériuma számára.
A gondolkodás szabadsága - könyvbemutató
dec 03
2018
Marilynne Robinson Pulitzer-díjas amerikai írónő A gondolkodás szabadsága - Kálvinista tűnődések című esszékötetét a Kálvin Kiadó három helyszínre szervezett könyvbemutatóin ajánlja az olvasóközönség figyelmébe. Elsőként 2018. november 29-én, a debreceni Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban Fekete Károly püspök és Szirák Péter irodalomtörténész osztotta meg olvasmányélményét és gondolatait az érdeklődőkkel. A teológus egyházvezető és az irodalmár egyetemi tanár inspiráló előadását és izgalmas beszélgetését Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművésznő, a Csokonai Színház művésze élményt adó felolvasása gazdagította.  b) Galsi Árpád (igazgató, Kálvin Kiadó); Fekete Károly (püspök, Tiszántúli Református Egyházkerület); Szirák Péter (irodalomtörténész, Debreceni Egyetem)