Reformáció ünnepi istentisztelet a Nagytemplomban
okt 31
2018
Ökumenikus istentiszteletet tartottak a debreceni református Nagytemplomban 2018. október 31-én, szerda délután a reformáció ünnepén. Az istentisztelet kezdetén Tisza István halálának 100. évfordulójára emlékezett a gyülekezet, hiszen 1918. október 31-én gyilkolták meg Hermina úti villájában gróf Tisza István egykori miniszterelnököt.
XXX. Reformáció – bizonyosság a létjogosultságra
okt 30
2018
2018. október 28-án vasárnap, immáron harmincadik alkalommal rendezték meg a Reformáció Emléknapot Mátészalkán. Az ünnepség fő momentumai a mátészalkai Kálvin-szobor koszorúzása, az ünnepi istentiszteletet, a Milotai Nyilas István díjátadása, majd  Bognár Szilvia népdalénekes és Kónya István lantművész koncertje volt.
Rendhagyó időpont, rendhagyó istentiszteleti alkalom
okt 30
2018
2018. szeptember 3-án jelképesen kitárta kapuját az Ibrányi Református Általános Iskola és Óvoda az intézmény első osztályos tanulói számára. A felmenő rendszerű oktatás feltételeinek támogatásához Ibrány Város Önkormányzata rendelkezésre bocsátotta az egyik használaton kívüli épületét – a Kastélyt –, melyben 3 tanterem kialakításának biztosításával segíti a református oktatás-nevelés alapjait. A hosszabb távú tervezéshez pedig átadta a város egyik óvodájának fenntartási jogát is. Így a tanév kezdetén az óvoda 3 csoportjában 86 kisgyermek neveléséről, míg az általános iskola 1. osztályában 24 kisdiák oktatásáról gondoskodhat gyülekezetünk. 2018. október 20-án, egy nem szokványos – szombat délelőtti – időpontban tartottuk az Ibrányi Református Általános Iskola és Óvoda szolgálatáért ünnepi hálaadó istentiszteletünket, melyen megtisztelt bennünket jelenlétével és igei szolgálatával dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint dr. Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese is.
A KisTK az első helyen
okt 29
2018
A Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola szerepel a legjobbiskola.hu oldalon megjelent top 100-as lista első helyén. A KisTK a stabilan jól teljesítő iskolák kategóriában lett első.
Reformáció Ünnepi Istentisztelet a Nagytemplomban
okt 29
2018
Reformáció Ünnepi Istentisztelet lesz a debreceni református Nagytemplomban 2018. október 31-én, szerdán 17 órától.
A belső építkezés időszaka a Tiszántúlon
okt 29
2018
A Tiszántúli Református Egyházkerület 2018. október 26-27-én tartotta meg éves közgyűlését a Debreceni Református Kollégium Dísztermében. Fekete Károly tiszántúli püspök jelentésében áttekintette a 2017-es év legfontosabb történéseit: a kettős jubileumi esztendő kiemelkedő eseményeit, amelynek második fele élénk külkapcsolatokat is hozott; a reformációs ünnepségeket; a regionális rendezvényeket. „A reformáció 500-adik és a Debreceni Zsinat 450-edik évfordulója jó kapcsolódási pontot jelentett ahhoz, hogy ökumenikus tanulási folyamat részesei legyünk, és közben tanúságot tegyünk hitbeli örökségünkről a nemzetközi színtereken is” – mondta Fekete Károly.  Kiemelte továbbá azt is, hogy a 2018-as esztendő a belső építkezés időszaka.
Az igazi forgatókönyv
okt 28
2018
Emberi példa. Monostorpályi szegény családba született, megkeresztelték, de csak felnőttként jutott hitre. Szüksége volt az Úr segítségére, mert fiatalon megözvegyült, és egyedül maradt minden feladatra. Az Isten azonban sosem hagyta magára Máté Gyulánét, aki jelenleg a Debrecen-Kossuth utcai gyülekezet presbitere és a gyülekezet nőszövetségének elnöke.
Ünnepi átadások a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola és Óvodában
okt 28
2018
2018. október 26-án, pénteken ünnepélyes keretek között került átadásra az intézmény újonnan elkészült kézilabdapályája és második tornaterme.
10 éves a Biharnagybajomi Református Férfikórus
okt 28
2018
1878-ban, 140 évvel ezelőtt alakult meg a Református Dalárda Egyesület Biharnagybajomban. A Dalegylet elsődleges feladata a temetéseken való szolgálat volt. Több fotó és írásos dokumentum is őrzi munkájukat. A kórusmozgalom több változáson ment keresztül az idők folyamán. Szerveződött új vegyeskar is, mely a népdalok mellett a többszólamúsággal is próbálkozott. A régmúlt időkben alakult Dalárda Egyesület szellemiségét azonban leginkább a 10 évvel ezelőtt alakult Református Férfikar követte. A kórus megalakulásának elindítója Salya Béla volt, akinek nagyapja tagja volt a hajdani Református Dalegyletnek.
Negyedszázad a főiskolai kántorképzésben
okt 27
2018
A Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Kara „Negyedszázad a főiskolai kántorképzésben” címmel vándorkonferenciát rendez a főiskolai kántor szak alapításának 25. évfordulója alkalmából. A Zeneakadémia egyházzenei tanszakának 1949-es megszüntetése után a felsőfokú kántorképzés az egész országban, így a református egyházban is évtizedekig szünetelt, az csak a rendszerváltás után, 1993-ban indulhatott újra Nagykőrösön és Debrecenben. A kétnapos vándorkonferencia előadói és résztvevői e két helyszínen fognak egyrészt visszatekinteni a múltra, összefoglalva az elmúlt negyedszázad eredményeit, másrészt megpróbálnak válaszokat keresni az előttük álló kérdésekre, problémákra.