Vetélkedő az Ige tükrében
ápr 24
2018
Idén a Balmazújvárosi Református Általános Iskola rendezte meg a Hajdúvidéki Református Egyházmegye hagyományos zsoltáréneklő-, rajz-, és bibliaismereti vetélkedőjét. Az április 14-én tartott versenyre összesen százharmincöt gyermek érkezett, hét település hét gyülekezetéből. 
”Tudásvásár” a Szentesi Refiben
ápr 24
2018
Változik a világ, változnak a körülmények, és változnak az igények. Ez az állítás fokozottan érvényes az oktatásra. A 21. századi eredményes tanulás-tanítás más, mint ami korábban volt. A tanulás tartalmában, de még inkább a módja változik. Mozgatói viszont most is a tanárok, az innovatív tanár közösségek. A mai református iskolákban is találkozunk lelkes és nyitott tanárközösségekkel. Ennek jeles példáját mutatja be cikkünk, mely Bacsa Éva igazgatóhelyettes asszonnyal készült Szentesen, a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. Az innovatív pedagógia hívta életre az idén is a tavaszi projekthetet és annak záró rendezvényét, a ”Tudásvásárt”. Volt itt élmény és gyermeki kreativitás bőven! Az önműködő palacsintasütő alig győzte készíteni az utánpótlást. Egy másik standon a keringés és érrendszer működését és veszélyeit ismerhettük meg, szakavatott vérnyomásméréssel egybekötve. Megtudhattuk milyen egy méhkaptár élete, és bepillantást nyerhettünk a piramisok belsejébe. Láttuk, hogyan világít a burgonyából készített energiaforráshoz kötött led izzó, és a gyógynövényekből készített szépségápolási termékeket is kipróbálhattuk. Sok más érdekesség is várta a résztvevőket április elején a Szentesi Refiben.
Orvosok muzsikálnak a Nagytemplomban
ápr 23
2018
Sokszor hallhattunk már a zene gyógyító erejéről. De Ön hallotta már a belgyógyászát orgonálni, vagy háziorvosát hegedülni? Ha még nem, akkor péntek este megteheti a Református Nagytemplomban!
Lépések a befogadóbb iskolák felé
ápr 23
2018
A HEKS (Svájci Protestáns Egyházak Segélyszervezete) öt éve támogatja a roma-nem roma együttműködést egyházunk gyülekezeteiben, nemrég pedig elindult a szervezet oktatási intézményekben zajló programja is. Az érdeklődők május 22-én, egy műhelynap keretein belül ismerkedhetnek meg az utóbbi projekt alapjául szolgáló kutatással, és annak távlati céljaival. A program hátteréről a svájci szervezet hazai cigánymisszióban dolgozó projektkoordinátorával, Velkey Laurával beszélgettünk.
Debrecenbe látogatott a Református Egyházak Világközössége elnöke
ápr 23
2018
2018. április 14-én szombaton Debrecenbe látogatott Najla Kassab református lelkész, a Református Egyházak Világközössége elnöke. Az elnök találkozott Fekete Károly püspökkel, Kustár Zoltán rektorral és Vad Zsigmond debreceni esperessel is.
Ott fenn, a hegyen…
ápr 23
2018
E régi ének szavai jutottak eszünkbe; ottlétünk alatt a címben szereplő refrén kezdetét többször is idéztük. A tiszacsécsi és tiszakóródi gyülekezetek nem először utaztak Mátraházára, a Református Lelkészüdülőbe. Ez a mostani azonban példa nélküli és példaértékű volt: a tiszakóródi gyülekezet egyik nagylelkű tagja, Dezső Judit ajánlott fel egy igen jelentős összeget, hogy közel 60 fővel 2018. április 9-12. között, e helyen töltekezhessünk testileg és lelkileg.
Ezen a versenyen mindenki győztes
ápr 20
2018
A hétvégén sikeresen zárult a IV. Országos Komplex Természettudományi Verseny Nyírbátorban.
Jubileumi ünnepség a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskolában
ápr 18
2018
2018. április 13-án és 14-én a törökszentmiklósi Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Óvoda a tehetséggondozóprogram fennállásának 30. jubileumi évét konferencia keretében ünnepelte a Magyar Tehetséggondozó Társaság Kelet-Magyarországi Tagozata, a Debreceni Egyetem Pedagógiai Pszichológiai Tanszékének és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Országos Szövetsége közös szervezésében.
Ifjúsági Csendesnap Szatmárban
ápr 18
2018
Április 14-én rendezte meg a Szatmári Református Egyházmegye Ifjúsági Csendesnapját Jánkmajtison. Elsősorban a konfirmációs és afölötti korosztályt szólítottuk meg. Az alkalom témája a teremtés volt, "minden, amit alkotott, igen jó!" (1 Móz 1, 31) bibliai ige alapján. E témán belül válogattuk össze az énekeket, amit tanultunk és közösen elénekeltünk, amelyet a csengersimai Ifjú Hírnök zenekar vezetett.
Portréinterjú Berkesi Sándorral
ápr 18
2018
2018. március 15-én Kossuth-díjat vehetett át Berkesi Sándor, a Debreceni Református Kollégium Kántusának vezetője, a Tiszántúli Református Egyházkerület nyugalmazott zenei igazgatója, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának docense.