A gondolkodás szabadsága - könyvbemutató
2018. december 03.

Marilynne Robinson Pulitzer-díjas amerikai írónő A gondolkodás szabadsága - Kálvinista tűnődések című esszékötetét a Kálvin Kiadó három helyszínre szervezett könyvbemutatóin ajánlja az olvasóközönség figyelmébe. Elsőként 2018. november 29-én, a debreceni Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban Fekete Károly püspök és Szirák Péter irodalomtörténész osztotta meg olvasmányélményét és gondolatait az érdeklődőkkel. A teológus egyházvezető és az irodalmár egyetemi tanár inspiráló előadását és izgalmas beszélgetését Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművésznő, a Csokonai Színház művésze élményt adó felolvasása gazdagította. 

alt
b) Galsi Árpád (igazgató, Kálvin Kiadó); Fekete Károly (püspök, Tiszántúli Református Egyházkerület); Szirák Péter (irodalomtörténész, Debreceni Egyetem)

Fekete Károly kiemelte a szerző Szentírással és Kálvinnal kapcsolatos igen alapos ismeretét, és megállapította, hogy a jól bejáratott református lelkészi reflexek számára meglepően erős inspirációt jelenthet a jelentős teológiai műveltségű szépíró, Marilynne Robinson gazdag és összetett istenképe, intuitív, de legkevésbé sem csapongó gondolatmenete. Szirák Péter úgy összegezte az esszékötetet, hogy abban a szerző a hívő identitás kiformálódását segíti a 21. század tömegtársadalmában, olyan témák köré gyűjtve gondolatait, mint a környezetpusztítás, a család, a szabadság, a kegyelem. A könyvbemutatók sora Pápán és Budapesten folytatódik majd december 11-én és 12-én.

alt
Újhelyi Kinga Jászai Mari-díjas színművésznő
 

Fotók forrása: Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézó