NULL
„Éltető sodrásban” - Vasárnap kezdődik a házasság hete
2018. február 09.

Hazánkban tizenegyedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával – idén a családok éve programjaihoz kapcsolódóan. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A február 11. és 18. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A házasság hete mozgalom több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, és a nemzetközi kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott még 2008-ban. A programsorozat sikere azóta is töretlen. A szervezőbizottság a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek, a sikeres példák. Mindennek köszönhetően 2017-ben az azt megelőző évihez képest már 42%-kal több program volt elérhető a héten: 72 település közel 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. A több mint egy évtizedes országos mozgalomnak jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében is.

alt

Magyarországon a házasságkötések számát tekintve a 2010-es év jelentette az elmúlt évtizedek mélypontját, amikor mindössze 35 500 pár járult anyakönyvvezető elé. Azóta fokozatosan emelkedett a házasságkötések száma, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tanulmánya alapján hét év alatt csaknem a másfélszeresére, évi 51 800-ra nőtt a házasságkötések száma Magyarországon.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mennyiségi növekedés mellett a minőség iránti igény is fokozottan jelen van: egyre erősebb a párokban az elhatározás a kapcsolatban való növekedésre, a harmonikus családi élet megvalósítására – mondta dr. Herjeczki Kornéla házasság hete mozgalom országos koordinátora. A Harmat Kiadó igazgatója rámutatott: ahogy apró hibák sorozatán lassan tönkre mehet egy házasság, ugyanúgy kis dolgok is sokat javíthatnak rajta. A kapcsolatunkat építő mindennapi apró döntéseink a házasság megerősödését, vagy éppen egy krízishelyzet túlélését is jelenthetik. Fontos, hogya párkapcsolati készségek fejlesztésével, jó minták alkalmazásával a házasfelek fejlődhessenek egymás megértésében, a konfliktusok kezelésében, a szeretet kifejezésében, és biztonságos közeget nyújtó, kiegyensúlyozott családok jöhessenek létre.

alt

Ennek jegyében február 11-től egy héten át ismét számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több száz előadással, kulturális programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család fontosságára. A házasság hete központi programja ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét a veszprémi református újtemplomban, ahol igét hirdet Steinbach József püspök. Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban házassági kvízjátékot rendeznek Bartha Álmos nemzetközi kvízmester vezetésével, az ELTE-npedig Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere beszélget a házasság hete arcai mellett Szandi (Pintácsi Alexandra) énekessel és Bogdán Csabával, valamint Győri Virággal a Family magazin főszerkesztőjével és férjével. Szerdán a Deák téri evangélikus templomban áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével, másnap pedig a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Család és karrier? címen tartanak konferenciát. Pénteken Süveges Gergő, az MTVA Kossuth rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával filmvetítéssel egybekötött beszélgetés lesz a házasság hete arcaival, szombaton pedig a TIT Stúdióban házasságterápiás előadás várja az érdeklődőket.A hetet ünnepi szentmise zárja aBudapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.  

Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Pécsett, Nyíregyházán, Kaposváron, Szentendrén – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassagheteoldalon érhető el.

 

A házasság hete központilag szervezett programjai:

Február 11., vasárnap, 9.30: Nyitó Istentisztelet. Veszprémi Református Egyházközség, Újtemplom (8200 Veszprém, Kálvin J. park 1.) Igét hirdet: Steinbach Józsefpüspök.

Február 12., hétfő, 18 óra: A mézeshetektől Micimackóig. Fergeteges kvízjáték nem csak házasoknak Bartha Álmos nemzetközi kvízmester, a QuizNight Bajnokságok alapítója vezetésével.
(Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 13., kedd, 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita – a házasság hete idei arcai; Szandi (Pintácsi Alexandra) énekes és férje, Bogdán Csaba; Győri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József.Moderátor: Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere.
(ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 14., szerda, 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével. Vezényel: Sapszon Borbála
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., csütörtök, 10 óra: Család és karrier? Konferenciaa Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 16., péntek, 18 óra:Teljesen idegenek (feliratos, olasz film)- Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés Zámbori Soma színművésszel és feleségével, dr. Fazekas Ritával, a házasság hete idei arcaival Süveges Gergő,az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával.

(Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9., 14-es terem)

Február 17., szombat, 17 óra: A kapcsolódó ember. Komjáthy Károly, házasságterapeuta előadása.
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 18., vasárnap, 18 óra: Záró Szentmise a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.
(V. ker., Március 15. tér 2.)

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten:
www.hazassaghete.hu, www.facebook.com/hazassaghete

A házasság hete szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

Interjú az Európa Rádióban Nagy Gáborral, a Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközség lelkipásztorával a Házasság hetéről:

Audió betöltése...

Forrás: Európa Rádió