Három millió forint adomány a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonnak
2018. június 18.

Fekete Károly tiszántúli püspök, Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója és Oláh István, a Református Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke látogatott el 2018. június 17-én, vasárnap délután Nagydobronyba. Fekete Károly tiszántúli püspök itt adta át azt az adományt, melyet a reformátusok gyűjtöttek a XI. Tiszántúli Református Jótékonysági Bálon Debrecenben. A hárommillió forintos támogatás mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat élelmiszer-adománnyal is hozzájárult az intézmény szolgálatához.

alt
A lányok zenés-táncos műsorral kedveskedtek, amelyre hetekig készültek, és örömkönnyeket csaltak a jelenlévők szemébe

altKatona Viktória, az Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lelkésze is köszönetet mondott

A pénzadomány ünnepélyes átnyújtása és a gyermekotthon lakóinak műsora után Fekete Károly az MTI-nek nyilatkozva elmondta, "nagyon fontos számunkra, hogy Kárpátalján építsük azt a jövőt, amelyben benne van a református egyház és azok a gyermekek, akik a nagydobronyi leány gyermekotthonban nevelkednek, hiszen ők a jövő családanyái lehetnek, az otthonban ugyanis olyan munícióval látják el őket, amely tartalmas életet ígér nekik". Nagyszerű, ahogy Nagydobronyban a gyermekeket mentik, amilyen védett körülmények között nevelik és tanítják őket - tette hozzá.

 alt 

altFekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke átadja az adományt Katkó Lászlónak, az otthon igazgatójának

A püspök kifejtette, a Tiszántúli Református Egyházkerület saját részének tekinti Kárpátalját, hiszen egykor hozzá tartozott. Az összetartozást mutatja a gyűjtés is, ami nem az összegben nyilvánul meg, hanem a szeretetben, amellyel ez történt - emelte ki. Igyekszünk minél többet segíteni Kárpátaljának, mindenekelőtt a Református Szeretetszolgálat közreműködésével, amely heti rendszerességgel támogatja élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, ruhával a református családokat és azokat az ukrán családokat is, akik a gyülekezetek területén élnek - emlékeztetett Fekete Károly.

alt

alt

Katkó László, a gyermekotthon igazgatója elmondta, hogy a hárommillió forint pénzadományt mikrobusz vásárlására fordítják, amellyel a fogyatékkal élő és mozgáskorlátozott gyermekeket a helyi iskolába és egészségügyi vizsgálatokra szállítják majd. Köszönetet mondva a magyarországi reformátusok támogatásáért, az igazgató emlékeztetett arra, hogy az önfenntartó gyermekotthont, ahol 60 leánygyermeket nevelnek, az ukrán állam soha semmivel nem támogatta, és jelenleg sem támogatja. Elmondása szerint igen nagy segítséget jelent számukra, hogy a holland reformátusok is több mint két évtizede rendszeresen támogatják az intézményt.

 alt 

Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a mostani látogatás során félmillió forint értékű élelmiszert hoztak a nagydobronyi gyermekotthonnak.

Ezt követően a küldöttség, Kolozsi András nagydobronyi lelkész vezetésével, együtt felkereste a nagydobronyi romatelepeket, ahol a református egyház jelentős missziós munkát folytat, és élelmiszer-adományokat adtak át az ott lakóknak.                                                                                                                              

kva \ kszk \ bdó

  alt  

alt

alt

 alt

alt

alt

alt

alt

Fotók: Barcza János

A teljes galéria ITT érhető el.