IV. útvonal: Kalandozás a Nyírségben
Nyírbátor, Vaja, Laskod

Indulás: Nyírbátor  

Nyírbátor, református templom:
A méltán közismert református templom impozáns tömege, hatalmas gótikus ablakai, belsejének ritka hálóboltozata sokak által ismert. Kevesebb figyelem fordul azonban ritka reneszánsz faragványai felé. Déli belső kapuzata, a szentély déli falában lévő ülőpadjai, a sekrestyeház keretezése, ajtókeretezések a magyarországi reneszánsz művészet jellegzetes, kiemelkedő alkotásai. Az épület átfogó műemléki helyreállítása a Nyírbátori Hit- és Egészség Kiemelt Uniós Project keretében 2010 tavaszán kezdődik.  A néhány évvel ezelőtt elkészült Báthory várkastély ebédlőpalotájának megtekintése mellett az eddigieknél jóval nagyobb figyelmet érdemel (a projectben szintén szereplő) gótikus minorita templom, belsejében a felvidéki oltárépítészet remekeivel, elsősorban a különleges Passió-, vagy Krucsay - oltárral.  

Vaja, református templom:
A gótikus templom zsindelyfedésű, négy fiatornyos körüljárható galériával bíró tornyából remek kilátás nyílik a környező tájra. Jóllehet, a templom átfogó műemléki helyreállítása csak 2010-ben kezdődik, a szomszédos, szépen helyreállított Vay kastélyt felkeresőknek már mai állapotában is ajánlhatjuk a református templom megtekintését.  

Laskod, református templom:
A középkori értékekben egykor gazdagabb táj néhány temploma máig megőrizte középkori hangulatát. Templomunk ezek közé tartozik, amelynek különleges rangot ad a belsejében feltárt és restaurált két periódusú középkori falképek. A műemléki helyreállítás építészeti érdekessége, hogy a történeti hűség megőrzése mellett a kiegészítéseket modern építészeti eszközökkel igyekezett megvalósítani.