Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény

Jelentkezzen jurtatáborba és tekintse meg Tiszántúl legnagyobb kerámiakiállítását.

Rozsnyai Gyűjtemény

A Rozsnyai Gyűjtemény az észak-bihari Létavértes városában, a vértesi városrész központjában található. Kétszintes múzeumépületében állandó és időszaki kiállítások, múzeumpedagógiai foglalkoztató terem, és múzeumi kávézó várja a látogatókat.

altA múzeum állandó kiállítása a Kárpát-medence kerámiaművészetét mutatja be, ezen belül is hangsúlyosan szerepelnek az erdélyi díszkerámia együttesei. A Rozsnyai-gyűjtemény legjava, a hagyományos népi fazekasság 70 központjának közel 1000 tételes népművészeti anyaga tekinthető meg ebben a 100 m²-es egységben. Különösen gazdag a Kalotaszeget is ellátó zilahi és tordai fazekasközpontok anyaga, de értékes darabjai láthatók az észak-erdélyi, a székely, a barcasági szász és a bánffyhunyadi fazekas- és kályhásmesterségnek. Az Alföldről páratlan együttesként tekinthető meg egy mezőcsáti butella-csoport, de kvalitásos tárgyak képviselik a hódmezővásárhelyi, a mezőtúri, a tiszafüredi, a sárospataki és a sárközi kerámiaművészetet is.

A kerámia-kiállítás mellett egy kalotaszegi enteriőrt is bemutatunk, amely korhűen idézi meg a 19-20. századforduló egyszerű szépségű lakáskultúráját. A berendezett tisztaszobában kézzel festett bútorok, varrottas textilek, és fali dísztárgyak láthatók, hiteles elrendezésben.

Elérhetőségünk:
4283 Létavértes, Irinyi u. 7.

+36-52/ 376-763/113

Nyitva tartás:
keddtől szombatig – 10-18 óra
vasárnap – előzetes bejelentkezéssel
hétfőn – zárva

Belépőjegyek:

teljes áru – 600 Ft
kedvezményes – 300 Ft
csoportos kedvezmény (10 fő fölött) – 200 Ft
múzeumpedagógiai foglalkozás – 400 Ft
a tárlatvezetés ingyenes

 

Bihari Jurtatábor

A vértesi egyházközség által létrehozott jurtatábor a Hajdú-Bihar megyei Létavértesen található.
A tábor 33 fő befogadására alkalmas: 6 személyes jurtáinkat gyermekeknek és családoknak, a 2 illetve 1 személyes jurtát pedig kísérőtanároknak ajánljuk. A jurták padlózottak, komfortosan berendezettek. A táborban zuhanyzásra, és csoportos meleg étkezésre is lehetőség van.

alt

Közvetlenül a tábor mellett található a Rozsnyai Gyűjtemény, amely a Tiszántúl legnagyobb állandó népi kerámia-kiállítását mutatja be. A táborozóknak múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokat kínálunk, de lehetőség van a történeti hagyományőrzés, az íjászat, a lovaglás kipróbálására is.

alt

Házias jellegű kemencés ételeink külön gasztronómiai élményt nyújtanak.
Értékekben gazdag nyári és szünidei táborozási lehetőséggel várjuk látogatóinkat!

Elérhetőségünk:

4283 Létavértes, Irinyi u. 7.
www.biharijurta.hu

+36-30/ 420-5039

Nyitva tartás:

április 1. – október 31.
Szolgáltatásaink:

szállás – 1500 Ft / fő / éj
napi háromszori étkezés – 1500 Ft / fő/ nap