III. útvonal: Szatmári út, a Szamos mentén
Gyügye, Szamosújlak, Csenger, Csengersima, Szamostatárfalva

Indulás: Mátészalka  

Gyügye, református templom:
A középkori templom föltárása, bemutatása a legmagasabb nemzetközi műemlékvédelmi elismerést, Europa Nostra díjat érdemelte. A részletek finomsága, igényessége, a magas színvonalon restaurált festett famennyezete, karzatmellvédje, szószéke, padjai mind vonzó látnivalót jelentenek. Hangulatos templomkertben elhelyezett rejtett világítótestekből megvilágított épület megkapó látványt nyújt az esti órákban.  

Szamosújlak, református templom:  
A falu végén, a folyó gátjának tövében álló gótikus templom helyreállítása Europa Nostra díjat érdemelt. Különlegessége, hogy a helyreállítás nyomán a belső térből megtekinthető a nyitott fedélszék.

Csenger, református templom:
 A település központjában álló gótikus templom egyike a téglagótika ritka hazai példáinak. A sok évszázados nyers téglafelület látványa különleges hatást kölcsönöz az épületnek. Tornyának pártázatos díszítményei jelzik a későbbi korok alkotó művészetét. Belsejében restaurált festett famennyezet és kora-középkori felszentelési keresztek töredékei.

Csengersima, református templom:
A Holt-ág partján álló, ritmikus tömegű középkori templom szép példája a kor falusi építőművészetének. Belsejében festett famennyezet, karzat és szószék őrzik a különböző periódusú népi asztalos munkák jegyeit.  

Szamostatárfalva, református templom:
A parányi Árpád-kori templom egyszerű nyers téglafalai, szerény belseje megkapó példáját nyújtja a nagy európai művészet kisugárzásának, az eldugott végeken való jelenlétének.