NULL
NULL
NULL
object(stdClass)#307 (3) {
  ["id"]=>
  string(2) "29"
  ["width"]=>
  string(3) "570"
  ["height"]=>
  string(3) "321"
}
Egy lelkészi életút - hanganyaggal
2017. május 26.

Derencsényi István református lelkész, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője a Debrecen városáért végzett kiemelkedő tevékenységéért Pro Urbe díjat kapott. Ebből az alkalomból Tóth Emese készített vele életútinterjút az Európa Rádióban.

Derencsényi István a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában kitűnő eredménnyel végzett, majd a Debreceni Református Teológiai Akadémián szerzett református lelkészi oklevelet - szintén kiváló minősítéssel. Nevéhez fűződik, hogy 1992 és 1993 között a Verestemplomot teljes körűen felújíttatta, adományokból helyreállíttatta a templom orgonáját és a fűtést. 1991-ben a Debreceni Református Egyházmegye esperesévé, majd a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjévé választották. 2009-ben jelent meg „Isten szivárványíve alatt” című könyve. Debrecen városáért végzett kiemelkedő tevékenységét Pro Urbe díjjal ismerte el a város közgyűlése.

alt
Fotó: Barcza János

„1965-ben kerültem a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában, majd az érettségi után beiratkoztam a Debreceni Református Teológiai Akadémiára – ez volt a jogelődje a Debreceni Református Hittudományi Egyetemnek. 1974-ben a segédlelkészi esztendőt az Egervölgyi Református Egyházmegyében Átányon, illetve Hevesen töltöttem. Majd ezt követően kirendelést kaptam a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközségbe. Nem gondoltam arra, hogy más hivatást válasszak – lelkészcsaládból jövök -, de a szüleim nem presszionáltak, tehát nem kényszer hatására kerültem a Debreceni Református Teológiai Akadémiára, hanem a személyes döntésem nyomán. A szüleim példamutató életfolytatása, édesapám magatartása, helytállása, kiállása meggyőző lelkészmodell volt számomra. Abban az időben a lelkészi hivatás nem számított karrierpályának. Sőt, ismertem ennek az életformának a negatívumait, deficitjeit, és ennek ellenére a meggyőződés nálam igen korán kialakult, hogy nekem is a lelkészi élethivatást kell fölvállalnom.”

A teljes hanganyag itt hallgatható meg:

Audió betöltése...
Audió betöltése...
Audió betöltése...

Forrás: Európa Rádió

A Debrecen Televízió kisfilmje itt tekinthető meg a díjazottról:

Videó betöltése...

Forrás: DTV