„…A MAGA KÉPMÁSÁRA” – Portré a 20. század magyar képzőművészetéből - időszaki kiállítás a Bibliamúzeumban
2018. február 28. - 14.
„Az önarckép a mesterség ősi adottsága. A modell mindig kéznél van.” (Kmetty János)
 
A teremtés egyik nagy csodája az Ember, a maga egyediségében.
 
A Zsoltárok könyve szépen fogalmazza meg azt, hogy Isten alkotásai vagyunk mindannyian, akiknek élete külön-külön formáltatott meg.
 
„Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében. Magasztallak, hogy csodálatosan megkülönböztettél... nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam ...”
(Zsolt 139,13.15)
 
alt
 
A teljes méret megtekintése érdekében kattintson a képre, majd a kép megnyitása új lapon parancsra!
 
 
A maga képmásait felvonultató tárlat portréit szemlélve mi is rácsodálkozunk az alkotások szépsége és színessége mögött az ember teremtésben kapott különleges értékére.
 
A Bibliamúzeum időszaki kiállítóterében, a hely sajátosságaiból adódóan, olyan kiállításokkal találkozhattak eddig a látogatók, amelyek szellemisége magában hordozza azokat az értékeket, amelyeket a Bibliamúzeum, mint az időszaki kiállítási tér megálmodója és működtetője, képvisel.
 
Udvardi Erzsébet, Borsos Miklós, Ország Lili, Bálint Endre, Konok Tamás, Egry József, Tóth Menyhért tárlatát követően a reformáció 500. évfordulója jegyében jött létre a „Most töredékes az ismeretünk” című tárlat, majd Albrecht Dürer metszeteiből mutattunk be válogatást, Dürer – Fénybe metszett vonalak címmel. A legutóbbi tárlatunkban Karátson Gábor A csodálatos kenyérszaporítás – Márk evangéliumához készített akvarelljei kerültek a nagyközönség elé.
 
Új kiállításunk a portré, az önarckép műfajára fókuszál.
 
A portré fogalmát boncolgatva, Passuth Krisztina A festészet műhelyében (Móra Ferenc Könyvkiadó, Budapest 1964) című könyvében arról beszél, hogy nem szükségképpen portré az a festmény, amely csak egy alakot ábrázol. Azt mondja, hogy attól válhat mégis azzá, hogy a szemlélő figyelem csak reá terelődik. Így az ilyen típusú műalkotásban az egyéniségnek nagyobb a jelentősége, mint más festmények esetében.
 
Bár az a festmény, amelyen csak egy alak látható, nem feltétlenül portré, mégis valahogy közel áll ahhoz. A festő nem mindig meghatározott, létező személyiséget fest meg a vásznon, hanem esetleg valamilyen típust ábrázol, azaz több ember közös jellemvonását emeli ki és sűríti egyetlen elképzelt figurába. Ez a nem létező alak viszont számtalan ember valóságos, létező vonását egyesíti magában.
 
A Bibliamúzeum „…A MAGA KÉPMÁSÁRA” című kiállításában a portré, az önarckép kerül előtérbe. A reprezentatív tárlat keretében 49 művész 73 alkotását állítjuk ki. Derkovits Gyula, Fényes Adolf, Egry József, Gábor Jenő, Gulácsy Lajos, Kmetty János, Rippl-Rónai József, Szőnyi István csak néhány jól ismert név azon 20. századi alkotók sorában, akiknek munkái bekerültek a válogatásba. A képek több vidéki múzeumból és magángyűjteményekből érkeztek a Ráday utcai kiállítótérbe.
 
Támogatók, kölcsönzők:
Déri Múzeum, Debrecen
Dornyay Béla Múzeum, Salgótarján
Janus Pannonius Múzeum, Pécs
Sárospataki Képtár, Sárospatak
Szent István Király Múzeum, Székesfehérvár
Türr István Múzeum, Baja
magángyűjtemények
 
A kiállítás kurátorai:
Timár Gabriella és Horváth Gyula
 
Nyitvatartás:
„…a maga képmására” – Portré a 20. század magyar képzőművészetéből című kiállítás április 14-ig hétfőtől péntekig 10 óra és 18 óra között, szombaton 17 óráig tekinthető meg a Bibliamúzeum kiállítótermében.
 
A kiállítás helyszíne:
A Dunamelléki Református Egyházkerület
Ráday Gyűjteményének Bibliamúzeuma
 
1092 Budapest, Ráday u. 28.
Tel.: 06 1 218 0266/161
e-mail:
www.bibliamuzeum.com