NULL
Házasság hete - 2018 - hanganyaggal
2018. február 11. - 18.

Hazánkban tizenegyedik alkalommal rendezik meg a házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával – idén a családok éve programjaihoz kapcsolódóan. A már több mint húsz országban jelen lévő mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A február 11. és 18. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arca Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

A házasság hete mozgalom több mint két évtizede indult az Egyesült Királyságból, és a nemzetközi kezdeményezéshez Magyarország az elsők között csatlakozott még 2008-ban. A programsorozat sikere azóta is töretlen. A szervezőbizottság a központi programok megrendezésén és az országos internetes programfelület biztosításán túl évről évre bátorítja a helyi közösségeket saját események szervezésére, hogy ezzel is elérhetővé váljanak a tartós és örömteli házasság megéléséhez szükséges ismeretek, a sikeres példák. Mindennek köszönhetően 2017-ben az azt megelőző évihez képest már 42%-kal több program volt elérhető a héten: 72 település közel 350 eseménnyel csatlakozott a kezdeményezéshez. A több mint egy évtizedes országos mozgalomnak jelentős szerepe van a házasságkötések számának növekedésében is.

alt

Magyarországon a házasságkötések számát tekintve a 2010-es év jelentette az elmúlt évtizedek mélypontját, amikor mindössze 35 500 pár járult anyakönyvvezető elé. Azóta fokozatosan emelkedett a házasságkötések száma, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tanulmánya alapján hét év alatt csaknem a másfélszeresére, évi 51 800-ra nőtt a házasságkötések száma Magyarországon.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a mennyiségi növekedés mellett a minőség iránti igény is fokozottan jelen van: egyre erősebb a párokban az elhatározás a kapcsolatban való növekedésre, a harmonikus családi élet megvalósítására – mondta dr. Herjeczki Kornéla házasság hete mozgalom országos koordinátora. A Harmat Kiadó igazgatója rámutatott: ahogy apró hibák sorozatán lassan tönkre mehet egy házasság, ugyanúgy kis dolgok is sokat javíthatnak rajta. A kapcsolatunkat építő mindennapi apró döntéseink a házasság megerősödését, vagy éppen egy krízishelyzet túlélését is jelenthetik. Fontos, hogya párkapcsolati készségek fejlesztésével, jó minták alkalmazásával a házasfelek fejlődhessenek egymás megértésében, a konfliktusok kezelésében, a szeretet kifejezésében, és biztonságos közeget nyújtó, kiegyensúlyozott családok jöhessenek létre.

alt

Ennek jegyében február 11-től egy héten át ismét számos budapesti, vidéki, sőt határon túli helyszínen több száz előadással, kulturális programmal hívják fel a figyelmet a házasság, a család fontosságára. A házasság hete központi programja ünnepi istentisztelettel veszi kezdetét a veszprémi református újtemplomban, ahol igét hirdet Steinbach József püspök. Az ezt követő héten az Aranytíz Kultúrházban házassági kvízjátékot rendeznek Bartha Álmos nemzetközi kvízmester vezetésével, az ELTE-npedig Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere beszélget a házasság hete arcai mellett Szandi (Pintácsi Alexandra) énekessel és Bogdán Csabával, valamint Győri Virággal a Family magazin főszerkesztőjével és férjével. Szerdán a Deák téri evangélikus templomban áldással egybekötött zenés istentisztelet lesz a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével, másnap pedig a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében a Magyar Tudományos Akadémián Család és karrier? címen tartanak konferenciát. Pénteken Süveges Gergő, az MTVA Kossuth rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával filmvetítéssel egybekötött beszélgetés lesz a házasság hete arcaival, szombaton pedig a TIT Stúdióban házasságterápiás előadás várja az érdeklődőket.A hetet ünnepi szentmise zárja aBudapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban, ahol a szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.  

Ezen kívül számtalan magyarországi és határon túli településen – többek között Pécsett, Nyíregyházán, Kaposváron, Szentendrén – tartalmas programokkal várják az önkéntes szervezők az érdeklődőket. Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára a www.hazassaghete.hu, illetve a www.facebook.com/hazassagheteoldalon érhető el.

 

A házasság hete központilag szervezett programjai:

Február 11., vasárnap, 9.30: Nyitó Istentisztelet. Veszprémi Református Egyházközség, Újtemplom (8200 Veszprém, Kálvin J. park 1.) Igét hirdet: Steinbach Józsefpüspök.

Február 12., hétfő, 18 óra: A mézeshetektől Micimackóig. Fergeteges kvízjáték nem csak házasoknak Bartha Álmos nemzetközi kvízmester, a QuizNight Bajnokságok alapítója vezetésével.
(Aranytíz Kultúrház, Tolnay Klári Színházterem, 1051 Budapest, Arany János u. 10.)

Február 13., kedd, 18 óra: Őszintén a házasságról – Páratlan beszélgetés közismert párokkal
Résztvevők: Zámbori Soma színművész és felesége, dr. Fazekas Rita – a házasság hete idei arcai; Szandi (Pintácsi Alexandra) énekes és férje, Bogdán CsabaGyőri Virág, a Family magazin főszerkesztője és férje, Győri Tamás József.Moderátor: Stumpf Kata, az M2 Petőfi TV szerkesztő riportere.
(ELTE Állam- és Jogtudományi Kar, Aula Magna, 1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

Február 14., szerda, 18 óra: Áldással egybekötött zenés istentisztelet a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate kórusának közreműködésével. Vezényel: Sapszon Borbála 
(Deák téri evangélikus templom, 1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.)

Február 15., csütörtök, 10 óra: Család és karrier? Konferenciaa Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom szervezésében
(Magyar Tudományos Akadémia, 1051 Budapest, Széchenyi István tér 9.)

Február 16., péntek, 18 óra: Teljesen idegenek (feliratos, olasz film)Filmvetítéssel egybekötött beszélgetés Zámbori Soma színművésszel és feleségével, dr. Fazekas Ritával, a házasság hete idei arcaival Süveges Gergő,az MTVA Kossuth Rádió műsorvezető-szerkesztője moderálásával.

(Cinema City Aréna, 1087 Budapest, Kerepesi út 9., 14-es terem)

Február 17., szombat, 17 óra: A kapcsolódó ember. Komjáthy Károly, házasságterapeuta előadása.
(TIT Stúdió, 1113 Budapest, Zsombolyai u. 6.)

Február 18., vasárnap, 18 óra: Záró Szentmise a Budapest Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban. A szentmisét bemutatja és homíliát mond Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke.
(V. ker., Március 15. tér 2.)

Az országos rendezvénysorozat folyamatosan bővülő eseménynaptára elérhető az interneten:
www.hazassaghete.hu, www.facebook.com/hazassaghete

A házasság hete szervezőbizottságában közreműködő szervezetek:

Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), Magyar Katolikus Családegyesület, Gyökössy Endre Lelkigondozói és Szupervízori Szolgálat, Bibliai Házassággondozó Szolgálat, Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Családi Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Családszolgálata, a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin.

A DEBRECENI PROGRAMOK ITT TALÁLHATÓAK:

2018. február 11. vasárnap

Helyszín: Megtestesülés Plébánia Debrecen, Borbíró tér, 4032

11.15: Szentmise Böjte Csaba testvérrel – a Házasság hetének debreceni megnyitója

Mise után Csaba testvér gyermekeinek rövid előadása a házasságról

 

2018. február 11. vasárnap

Helyszín: Görögkatolikus Érseki Hivatal, Petőfi tér 8.

16.00: „Érintés”- Szentesiné Miklós Andrea, klinikai szakpszichológus előadása

16.45: Társastánc

18.30: Kiengesztelődési vecsernye – az Attila téri görögkatolikus templomban

 

2018. február 12. hétfő

Helyszín: Görögkatolikus Érseki Hivatal, Petőfi tér 8.

18.00: "Az END házastársi közösség és gazdag erőforrásai" - Mátyásföldi Imre és Mátyásföldiné Kaló Mariann előadása és tanúságtétele

19.00: Csendes ima a házasságokért - Terdik János atya

 

2018. február 13. kedd  

Helyszín: Görögkatolikus Érseki Hivatal, Petőfi tér 8.

18.00: „Párkapcsolati kikapcs” - Párkapcsolati önismereti tréning Soltész Iannal

 

2018. február 14. szerda

Helyszín: Attila tér Főszékesegyház

17.30: Előszenteltek Liturgiája – ima a családokért

 

2018. február 15. csütörtök

Helyszín: Görögkatolikus Érseki Hivatal, Petőfi tér 8.

16.45: KEMENCE (Keresztény Mentálhigiénés Centrum) bemutatkozása

Munkatársaink tanácsadása elérhető a következő témákban:

Dr. Kovács László felnőtt- és gyermekpszichiáter

Gajdos Viktória mentálhigiénés szakember, családterapeuta

Kárpátiné Könczöl Tímea tanár, családterapeuta-jelölt

Mátyásföldiné Kaló Mariann tanár, fejlesztőpedagógus

18.00: „Család és szexualitás”– Krúdy Tamás és Zsófia tanúságtétele

Krúdy Tamás újságíró, a Nők Lapja vezető szerkesztője, hatgyermekes családapa, aki fontosnak tartja a karrier és a családi élet összehangolását. Feleségével, Krúdy Zsófia újságíróval, a párKatt.hu katolikus társkereső koordinátorával évek óta szívesen osztják meg házasságról szerzett tapasztalataikat, elképzeléseiket, gondolataikat másokkal.

 

2018. február 16. péntek

Helyszín: Attila tér Főszékesegyház

17.30: Előszenteltek Liturgiája- ima a családokért

 

2018. február 16-18. (péntek – vasárnap)

„Házas Hétvége”

Helyszín: Szent József Gimnázium, 4024 Debrecen Szent Anna utca 17.

Egy hétvége, amit egymásnak ajándékozunk a házastársi kapcsolat mélyítésének és gazdagításának vágyával. Abban segít, hogy férj-feleségként közelebb kerüljünk egymáshoz, kapcsolatunk felfrissüljön és rátaláljunk arra az útra, amely visszaadja a boldog házaséletbe vetett reményünket. A két és fél napos program során felfedezzük, hogy házasságunk sok év után és a hétköznapokban is lehet ugyanolyan bensőséges, mint a házasságunk kezdetén volt.

Öt évnél régebbi házaspároknak ajánljuk, felekezethez tartozás nem elvárás.

Részletes információ:www.hazashetvege.hu

Előzetes regisztráció: 20/ 33 44 983

 

2018. február 17. szombat  

Helyszín: Görögkatolikus Érseki Hivatal, Petőfi tér 8.

16.00: „Egymásra és Istenre hangolva” – Kiss László atya előadása

16.45: „TÁRSAS-EST” - párkapcsolati műhely, vetélkedő, társasjáték, állófogadás, beszélgetés

 

2018. február 18. vasárnap

Helyszín: Attila tér Főszékesegyház

10.00 Szent Liturgia, házaspárok megáldása

 

2018. február 19. hétfő

Helyszín: Bakelit Music Café, Debrecen, 4024 Kossuth u. 21.,

19.00–21.00: Szólj be a papnak - Változó női és férfi szerepek

Egy nő is legyen domináns, eredményes és versenyképes? Legyen minden anya amazon sikernő is egyben? A férfiak közben elnőiesednek? Mi a nők és a férfiak dolga a világon? Megadja-e az egyház a választ mindezekre, vagy mindenki maga találja meg saját identitását?

Gyertek és beszélgessünk a változó női és férfi szerepekről!

Akiket faggathatsz:

Arany Barbara - református lelkésznő

Asztalos Richárd - evangélikus lelkész

Kiss László - görög katolikus pap

Reznek Ádám - római katolikus pap

 

2018. február 22. csütörtök 17:00

Helyszín: Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség, 4032 Debrecen Bolyai u. 25.

Hogyan mondjam el neked?

Legkedvesebb szerelmes verseink - szerelem a költészetben és a Bibliában

Melyek a legkedvesebb szerelmes verseink a magyar és világirodalomból?

Kiderül a Házasság Hete csütörtöki alkalmán.

Keressük a Nagyerdei gyülekezet legkedvesebb szerelmes versét! Hogyan fogjuk megtalálni? A segítségeddel! Kérjük, hogy válaszd ki és küldd el a számodra legkedvesebb szerelmes verset a e-mail címre, vagy kinyomtatva (fénymásolva) személyesen a lelkészi hivatalba február 15-ig! Kérjük, hogy az ajánló neve és életkora is szerepeljen a lapon, így az is kiderülhet, hogy melyik verseket szeretik a férfiak és a nők, fiatalok és idősebbek.

A legtöbb szavazatot kapó költemény elhangzik majd a hét programját lezáró vasárnapi ünnepi istentiszteleten.

 

 2018. február 23. péntek 17:00

Helyszín: Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség, 4032 Debrecen Bolyai u. 25.

Újratervezés kisfilm – nagy beszélgetések

Idős pár a forgalomban. A nő fecseg, riogat, irányít. Egyszerre közlekedési rendőr, GPS és helyszíni közvetítő. A férfi hol morog, hol kifakad. Ez a világuk rendje. De ez élet folyamatos újratervezés…

Tóth Barnabás többszörös díjnyertes kisfilmjének vetítését követően szeretettel várunk mindenkit tapasztalatcserére, beszélgetésre, újratervezésre.

 

2018. február 24. szombat 15:30

Helyszín: Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség, 4032 Debrecen Bolyai u. 25.

Éltető sodrásban - előadás, bizonyságtételekkel

Dr. Németh Áron előadása

Az előadáshoz gyűjtünk rövid (3-5 perces) bizonyságtételeket, arról, hogy párkereséshez, házassághoz honnan, milyen segítséget kaptál már, Pl. : - Szentírásból, - valamelyik Házasság Hete programjából, kiscsoporttól, keresztyén könyvből, keresztyén testvéredtől, stb. Kérjük, írd le 10-15 sorban és küldd el a címre, vagy papíron a lelkészi hivatalba a telefonszámoddal együtt. Ezek az Átriumban olvashatóak lesznek, és néhányat szeretnénk felhasználni a szombat délutáni előadáshoz is.

 

2018. február 25. vasárnap 10:30

Helyszín: Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség, 4032 Debrecen Bolyai u. 25.

A Lélek sodrásában

Istentisztelet – Püski Lajos és Judit

Jubiláló házaspárok köszöntése

 

További hasznos linkek, amelyek segíthetik a tájékozódást:

http://hazassaghete.hu/

http://hd.gorogkatolikus.hu/Hazassag-Hete-2018-2018-februar-11

http://www.refnagyerdo.hu/index.php?hazassag_hete_2018&id=306

https://www.facebook.com/events/100119697467149/

https://www.youtube.com/watch?time_continue=181&v=cV_7A4C4XZM

https://www.youtube.com/watch?v=KVADDTLUSJo

https://www.youtube.com/watch?v=93vYgXDllsE

Összeállította: Papp Eszter

Interjú Nagy Gáborral, a Debrecen-Szabadságtelepi Református Egyházközség lelkipásztorával a Házasság hetéről:

Audió betöltése...

Forrás: Európa Rádió