Kétszáz kamionnyi ajándék a rászoruló gyermekeknek
2018. november 10. 00:00 - 00:00

Hálaadó gyermeknapot tartanak Debrecenben 2018. november 10-én a Stichting Kinderen in Nood 200. kamionjáért. A holland szervezet (magyar elnevezés: Gyermekek Szükségben Alapítvány) a Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve évek óta segít a magyarországi és határon túli rászoruló gyermekeken és családokon ajándékcsomagokkal, bútorokkal, játékokkal és ruhaadományokkal.

„Nemcsak kapni, adni is öröm” – szól a közismert mondás. Az adventi időszakban még inkább előtérbe kerül az adományozás fontossága, hiszen a rászoruló családok számára a karácsonyi időszak az anyagi terheken túl lelki nehézségeket is magában hordoz. Habár az ünnep jó esetben nem csupán az ajándékokról szól, hanem az együtt töltött, szeretetteljes időről, mégis nagy szomorúságot jelent egy kisgyermek számára, ha a fenyőfa alatt nem várja semmilyen meglepetés.

A legtöbben nem is sejtik, hogy napjainkban is hány magyar családot érint ez a nehézség. A Magyar Református Szeretetszolgálat évek óta azon dolgozik, hogy a rászorulók terheit könnyíteni tudja – ehhez azonban számos nagylelkű támogatóra és segítőre is szükség van. A holland Stichting Kinderen in Nood (Gyermekek Szükségben Alapítvány) rendszeresen támogatja a szervezet közvetítésével a hazai és határon túli családokat – gyermekek számára ajándékcsomagot, rászoruló családoknak ruhaadományt, a nehéz helyzetben lévő intézmények számára pedig bútorokat és anyagi támogatást is juttattak már el – legutóbb például a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség bombatámadásban kiégett székházának felújítását segítették.

Szombaton nagy ünnepre készülünk: november 10-én reggel 9 órára gördül be a Debreceni Református Nagytemplom elé a szervezet kétszázadik, adományokat szállító MAC kamionja. A templom előtt elhangzó ünnepi köszöntők után 10 órától a Kölcsey Központban folytatódik a hálaadó gyermeknapi programsorozat a Hahó együttes koncertjével, kézműves foglalkozásokkal, ugrálóvárral és a Református Szeretetszolgálat érzékenyítő játékaival. Természetesen ide sem érkeznek üres kézzel a szervezők: a rendezvényen adják át ajándékaikat a Stichting Kinderen in Nood képviselői a Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózatának gyermekei részére.

PROGRAM

2018. november 10. (szombat) - Debrecen

8:45 – A 200. adományt szállító kamion megérkezése a Debreceni Református Nagytemplom elé

9:00 – 9:30 – Ünnepi köszöntők

            Helyszín: a Debreceni Református Nagytemplom előtt

            Köszöntőt mond:

            René van Hell – a Hollandia magyarországi nagykövete

            Jurjen Hagen – a Stichting Kinderen in Nood kuratóriumi elnöke

            Juhász Márton – a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója  

9:30 – 10:00 – Átvonulás a Kölcsey Központba

            A Kölcsey Központ folyosóján egész nap különböző kézműves foglalkozásokkal, arcfestéssel, játékokkal, ugrálóvárral várják a szervezők a gyermekeket.

10:00 – 11:00 – A Hahó zenekar Földlakók című koncertje

            Helyszín: Kölcsey Központ, Nagyterem

            A Hahó Együttes 2010 óta neveli-tanítja szórakoztatva az óvodás-kisiskolás gyerekeket. Egyedi hangvételű dalaik témái a jelenkor kihívásai: a környezetvédelem, a tágabban értelmezett ökológiai és zöld gondolkodás.

11:00 – 11:30 -  Ajándékok átadása a gyermekek számára

            Helyszín: Kölcsey Központ, Nagyterem

A holland Stichting Kinderen In Nood szervezet nevében Jurjen Hagen kuratóriumi elnök, és a Magyar Református Szeretetszolgálat nevében Juhász Márton ügyvezető igazgató átadják ajándékukat a Magyar Református Gyermekvédelmi Szolgálat Nevelőszülői Hálózatának gyermekei részére.

12:30 – Ebéd – ajándék hot-dog a Nevelőiszülői Hálózat gyermekei számára

14:00 – Indulás Apafára a Magyar Református Szeretetszolgálat raktárához, ahol a 200. ünnepi kamionnal szállított adományok lepakolására kerül sor.