NULL
Kistemplomi Advent 2018
2018. december 01. - 22.

Kistemplomi Advent 2018

A rendezvénysorozat támogatójegyeinek, bérleteinek megvásárlásával a Kistemplomi Kiszel-orgona felújításának utolsó ütemét támogatja.

2018. december 1. szombat,18 óra

Johann Sebastian Bach adventje

Dr. Karasszon Dezső előadása

Kistemplom Gyülekezeti terme (Révész tér 2.)

 

2018. december 15. szombat, 18 óra

Korál-mise – Válogatás J. S. Bach korál-előjátékaiból és korál-harmonizációiból

Összeállította: Dr. Ittzés Mihály

Előadja a Debreceni Vox Antiqua Énekegyüttes

Vezényel: Dr. Kiss Csaba

Orgonán közreműködik: Sárosi Dániel

 

2018. december 22. szombat, 18 óra

Karácsonyi koncert a Kistemplomban

Közreműködnek a Debreceni Zenede és a DE Zeneművészeti Kar művésztanárai

 

Jegyárak: 

Támogatójegy: 2000 Ft

Gyülekezeti támogatójegy: 1500 Ft

Bérlet: 5000 Ft

Gyülekezeti bérlet: 3600 Ft

Jegyek elővételben megvásárolhatók a Debreceni Kistemplom Lelkészi Hivatalában (Révész tér 2.), a hangversenyek kezdete előtt a koncert helyszínén és a www.kistemplom.hu internetes oldalon.

 

2018. december 8. szombat, 18 óra

Parókiakoncert – Betlehemes a Parókián

Előadják a Debreceni Zenede Pendely családjának tagjai

Helyszín: Debrecen, Széchenyi u. 4.

A koncert után karácsonyi vacsora a Parókián!

Támogatójegy: 15 000 Ft

 

A debreceni Kistemplom orgonájáról

Az orgonát 1862 és 1881 között építette Kiszel István, Debrecen város szülötte, nagyváradi orgonaépítő, aki e hangszer építése miatt egész műhelyével városunkba költözött. Nagyméretű hangszernek számít, három manuállal, 47 (+4) regiszterrel, mechanikus csúszkaláda rendszerű, az első és harmadik manuál Barker emelővel (billentést könnyítő szerkezettel) van ellátva.

Az orgona a templom keleti végében, az eredeti főbejáratot eltakarva helyezkedik el. Szekrénye klasszicista stílusú, monumentális megjelenése uralja a templom belső terét. A homlokzat öt tükörre van bontva. A középső három egy egységet alkot, korinthoszi oszlopfővel záródó oszlopok tagolják és aranyozott faragvány zárja le a tükrök felső részét. A két szélső tükör egyszerűbb díszítésű, szélük a két oldalhajóba nyúlik be. Az orgona előtt középen található a külön álló, diófából készült játékasztal. A fúvóberendezés – amely önmagában is ipartörténeti emlék – az orgona mögötti helyiségben áll, amely eredetileg a főbejárat szélfogója volt.

A Kistemplom orgonája sajátos történettel rendelkezik, amelyben  jelen van Debrecen városának és református Egyházának alkotó szándéka. A hangszer önmagában is rendkívüli. Így fogalmaz az Aeris Orgona kft az orgona restaurálási tervében: „A hangszer egyediségét az a tény is alátámasztja, hogy a magyarországi történelmi orgonaépítészetre elsősorban a dél-német orgonaépítészeti tradíció volt nagy hatással. Ezzel szemben Kiszel egy egész más vonalat, a francia építészeti stílust, hangképet követi, mely a Kistemplom hangszerén különösen jól megmutatkozik. Ettől válik ez az orgona a történelmi hangszerek között is kuriózummá… Debrecen olyan történelmi hangszere a Kistemplomé, amely nem egy ideológia hatására lett modernizálva, hanem az eredetileg megalkotott hangzásvilágot tükrözi, csonkítások, fölösleges toldások nélkül.”

 

 alt 

A Kistemplomi Advent programjairól Buzás Borbála készített összeállítást az Európa Rádióban.

Audió betöltése...