„...mintha hazajönnél” - XIII. PanyolaFeszt
2018. augusztus 02. - 04.

Panyola télen-nyáron tárt karokkal várja látogatóit. A település egész évben kínál programokat kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Ha szereted a természeti értékeket, a jó levegőt, a kirándulásokat és a kiváló, minőségi zenét, a remek gasztronómiai különlegességeket, akkor a PanyolaFeszten a helyed. A település évről évre  hazavárja  vendégeit. Aki egyszer ellátogatott oda, többet nem tudja elengedni ezt a vidéket és szívesen vissza tér többször is erre a különleges helyre. A  nyári fesztivált az idén immáron XIII. alkalommal szervezi meg ugyanaz a lelkes helybéli csapat  Muhari Zoltán, a település polgármesterének vezetésével. 

„A fesztivál hosszú évek alatt eljutott oda, hogy egyre többen ismerik már.  A PanyolaFeszt  megyénk egyik gyöngyszeme, amely a családosoknak, a fiatal generációknak egyaránt  minőségi programot kínál” - mondta a falu első embere. „Büszke vagyok arra, hogy az idén is megújultunk, a kínálatunk között megannyi igényes program szerepel, még több egyedi muzsika és a műfajok színes kavalkádja jelenik meg a színpadokon, ahol többek között a népzene, a jazz, az utcazene, az akusztikus rock és még számos egyedi hangzás hallható. Néhány név a sok közül: a Csík Zenekar és Presser Gábor, Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Duója, Szabó Balázs és Bandája, a Bohémian Betyars, Fitos Dezső Társulat, Dánielfy Gergő és az Utazók, Good Company zenekar és még sokan mások. Új portaprogramokkal is találkozhatnak vendégeink, többek közöttMakranczi Zalán színházi produkciójával, kiállításokkal, templom-látogatással, illetve a Panyolai Szilvórium Zrt. pálinka kóstolójával. A gyermekek sem maradnak program nélkül, bábszínház, kézműves udvar, egyedi játszótér várja a piciket hétvégén. A sport kedvelői is több lehetőség közül válogathatnak: kajak-kenuzás, tutajozás a folyóvizeinken, továbbá templomtúrák két keréken, egy reggel a Tisza-parton piknik, strand, zene, és persze helyi alapanyagokból készített  megannyi szatmári finomság várja az ízek szerelmeseit.  

PanyolaFeszt

A Panyolafeszt tizenkét év alatt közel ezer fellépőt és több tízezer vendéget csalogatott a faluba. Gazdag, sokszínű programjaival igazi turisztikai attrakció is egyben. Legfontosabb a minőség, nemcsak zenei produkciókban, hanem a kísérőeseményekben és gasztronómiában is. A fesztivált anno a település jelenlegi polgármestere, Muhari Zoltán vezetésével egy civilekből, lelkes fiatalokból álló csapat hívta életre. Kezdeményezésük olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy a fesztivál évről évre egyre több és egyre messzebbről érkező látogatókat fogad immáron tizenhárom éve. Fiatalok, családok térnek vissza, nem csupán fesztiválozni, hanem panyolai lakosoknak is. Ez a falucska pedig tárt karokkal fogadja az itt letelepülni vágyókat. Hol is találna az ember még egy olyan helyet a nagyvilágban, ahol ennyi gyönyörű természeti kincs található és ahol szabadon, töltésmentén terem a nagyanyáink korát idéző szilvalekvár és a világhírű panyolai pálinka alapanyaga, az igazi „nemtudom szilva”. Ahol a kétkezi munka még büszkeséggel tölti el az embert, ahol nem szükséges biopiacokat látogatni, mert a kertbe lépve csemegézhetünk a saját magunk által termesztett, éltető finomságainkból. A fesztivál missziója Szatmár-Bereg és a határmenti kulturális értékek közvetítése és tanítása. A közönségnevelő, ízlésformáló szándék az elsődleges. Az igényes programok mellett a vendéglátás és gasztronómiai kínálata is sokszínű és különleges. A hagyományos szatmári ételeket kizárólag a helyi lakosok készítik és kínálják a látogatóknak. A gyermekfoglalkozásokon  Szatmárnémetiből érkező kézművesek tanítják az ősi mesterségeinkre a gyermekeket és népi játszóudvar várja őket. A megszokott igényes kulturális programok mellett minden évben újdonsággal is készülnek a szervezők. A kínálat között a sport szerelmesei is találnak kedvükre valót, illetve kiváló portaprogramok színesítik az eseményt. Az elmúlt évben 0. nappal bővült a fesztivál és az ide látogatók már csütörtökön benépesítik a települést.

www.panyola.hu

A fesztivál fellépői

Uknow Duo zenekar műsora

augusztus 02., csütörtök 19.00

A budapesti székhelyű duó zenekar 2014-ben alakult. Repertoárjuk rendkívül színes, széles skálán mozog és folyamatosan bővül.  Játszanak pop/rock dalokat, sajátos feldolgozású jazz standardek, latin világ gyöngyszemeit és underground örökzöldeket saját felfogásban. Az élő koncertek ének-gitár-loop felállásban történik. Rendszeres fellépő több budapesti klubnak. Részt vettek a Veszprémi Utcazene Fesztivál versenyprogramjában, az Egri Utcazenészek Versenyén, az Ördögkatlan Fesztiválon, a Színházak Éjszakáján, a Karinthy Színházban, ezeken kívül pedig több más városi rendezvényen is játszanak/játszottak már.
A zenekar tagjai: Pénzes Stefi – ének, Dörnyei Szabi - gitár, loop

Utánfutók Zenekar koncert

augusztus 02., csütörtök 20.00

Folkkocsma

augusztus 02., péntek 22.00

A Panyolai Szilvórium Zrt. standjánál

Csík Zenekar és Presser Gábor koncert    

augusztus 03., péntek 20.30

Kevés zenekar mondhatja el magáról, hogy már 30 éve töretlen erővel, az idő, a divatok múlásával nem törődve, a nehézségeket leküzdve, a sikereket ügyesen kezelve létezik és dolgozik. Ezzel büszkélkedhet a Csík Zenekar.

Jövőbeli műsoraiban a közönség által szeretett igényes, sokszínű zenei világukat viszik tovább az új dalaikban, miközben megidézik azokat a régi szép összeállításokat is, amelyek nemcsak a mi szívünkben, a közönség lelkében, hanem az utóbbi évtizedek magyar zenei palettáján is nyomot hagytak végérvényesen. Panyolára ezúttal Presser Gábort hívta el vendégeként a zenekar, akivel már sok éve baráti kapcsolatban muzsikálnak. A koncerten biztosan elhangzanak a közönség által legismertebb, legsikeresebb közös dalok, Presser-feldolgozások, így igazi zenei csemegének ígérkezik ez az előadás.

Bohemian Betyars koncert

augusztus 03., péntek 22.30

Az együttesmegalakulása, 2009 óta, nemcsak ország, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe, a speed-folk, freak-punkos mindig vidám, mindig energikus formációjával. Evés, ivás duhajkodás, szerelem és sírva vigadás jellemzi. A koncertjeik közvetlen, ösztönből áradó, életigenlő hangulata felszabadítja a közönség érzelmeit, az ember zsigerébe hatol és minden lábat táncra bír.Különleges hangzásukkal hitelesen képviselik a hazai keserédes lét-szemlélet unikumát, zenéjükben egyedi, saját ízlésükre formálják a magyar, balkán és cigány népzenét a punk, ska és még megannyi stílus találkozásával.A zenekart talán az teszi a különlegesebbé, hogy ez az ‘életérzés’ olyan autentikusan árad a zenéjükből, mivel a kezdetekben igazi csavargók módjára járták körül utcazenélve Európát. Mára a hazai és európai klubbok és fesztiválok vissza járó vendégei, de megjárták már Kínát, Japánt, Dél-Koreát és az Egyesült Államokat is. 2017-ben gyűjtés szerveztek, hogy a világ minden sarkát bejárhassák, ennek köszönhetően tavaly megjárták Ázsia több fontosabb városát, ahol lehetőségük volt fellépni a Japán Shibuya Showcase Festival-on, és a dél-koreai Zandari Festa Showcase-n, 2018 márciusában pedig az észak-amerikai SXSW-n bemutatkoztak két fellépéssel.

Szatmár Táncegyüttes

augusztus 03., péntek 18.00

Csipkés Együttes (Kárpátalja)

augusztus 03., péntek 18.30

Az együttes 2013 tavaszán alakult Ungváron. A Csipkés nevet prímásáról, Molnár Istvánról (beceneve Csipkés) kapta. „Egy együttest nem egyszerű megalakítani, de még nehezebb megtartani. - nyilatkozta a Csipkés zenekar vezetője. A tanulást nem lehet abba hagyni, újabb tájegységek zenéit tanuljuk, gyakoroljuk folyamatosan.”  A csapat célja, hogy visszahozza a régi magyar szokásokat, a népzenét, a néptáncot ebbe a modern, rohanó világba. Ma már nemcsak az idősebbeket, szerencsére egyre több fiatalt is csábít az élő zene. A vidám társaság már több vetélkedőn is megfordult. Ott voltak a tavalyi Fölszállott a páva műsorában, ahol az ungvári Dayka Gábor Középiskola Csüllő néptáncegyüttesét kísérték. Pár hónapja indult Kárpátalján a táncházmozgalom a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület támogatásával. A mozgalomnak köszönhetően rengeteg helyre jutottak el, szinte már az egész magyarlakta területet bejárták. Az állandó táncházakon kívül szüreti mulatságokon, a vadászbálokon, egyéb rendezvényen és esküvőkön lépnek fel. A panyolaFeszten főleg magyar bődi, rábaközi, dobronyi, vajdaszentiványi, kalocsai, kárpátaljai, felvidéki-tánc, ének és zene hallható.

Good Company zenekar 

augusztus 03., péntek 19.00

„Tuba ágyra helyezett akusztikus rock, egy csipetnyi népzenével fűszerezve.” 

Talán így lehetne egy mondatban összefoglalni a Good Company stílusát. A zenekar más előadók dalai feldolgozásával kezdte pályafutását,de mára már saját szerzeményeikkel szórakoztatják egyre bővülő közönségüket. Az elmúlt öt évben számos önálló klubkoncertet adtak, felléptek fesztiválokon, kipróbálták magukat szakmai megmérettetéseken. 2015-ben szarvasi Dobbantó Zenei Tehetségkutató dobogós zenekara,maguknak tudhatják a Ceglédi Utcazene Fesztivál legrangosabb díját,a rendezvényszervezői díjat, illetve több mint 600 induló közülbekerültek a 2015-ös Öröm a Zene tehetségkutató 10 döntőse közé. Büszkék az Ismerős Arcok zenekarhoz fűződő barátságukra. Sok közös koncerttel a hátuk mögött mára az együttes állandó vendégzenekarának mondhatják magukat. A zenekar fennállásának 5 éves évfordulója alkalmából idén  a 2016-ban Rítus címmel megjelent nagylemezük dalai mellett új számokkal, illetvea kezdeti időkből származó legsikeresebb feldolgozásokkal is találkozhat a nagyérdemű.

Az együttes tagjai: Bradanovics Bernadett – hegedű/ének, Sejben Győző – gitár/ének/dalszerző, Kalmár Gergely – tuba/zenekarvezető,     Horváth Zoltán – dob

Szatmár Kamara utcanéptánc

augusztus 03., péntek 22.00

Harcsa Veronika- Gyémánt Bálint Duó jazzkoncert

augusztus 04., szombat 17.00

Harcsa Veronikaénekes ésGyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig hat lemez, valamint számtalan külföldi és hazai koncert kötődik. Első duólemezük, a Nyugat-Európában is nagy sikert aratott Lifelover után december 7-én a Zeneakadémián mutatják be új, Tell Her című albumukat. Az új lemez anyagát Harcsa Veronika zenei ötletei és szövegei nyomán közösen dolgozták ki, majd a végső hangzás megalkotásában a New York-i születésű producer, Jeremy Friedman volt a kreatív munkatársuk. A dalok rendkívül személyes ihletettségűek, és egyaránt hordoznak magukban mélységet, felszabadultságot és humort. A lemezbemutató koncertre ellátogató néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

Fitos Dezső Társulat- Falusi színek autentikus néptáncműsor

augusztus 04., szombat 19.00

A társulat 2013-ban Washingtonban bemutatott nagy sikerű A Magyar Falu című táncprodukciójának folytatása újra visszanyúl a tiszta forráshoz. Nagy kihívás és fontos feladat hagyományainkat őrizni és egyéni ízzel bemutatva színházi élménnyé emelni a ma emberének. A kíváncsiságból, amely mindig figyelemmel veszi körül a másik embert, különösen a távolról érkezőt és abból a kíváncsiságból, amely önmagát fürkészi: ki vagyok én, kik voltak az elődeink, hogy éltek, miben hittek...? Ezekre a kérdésekre keressük a választ. A Kárpát-medence kulturális sokszínűsége, melynek kimeríthetetlen a folklórkincse, változatos és színes világot mutat be a városlakóknak. Az élet rendje évszakról évszakra, napról napra, percről percre diktálja a tennivalókat. Dalainkban, zenénkben és táncainkban   megőrizve azt az ősi tudást és erőt, ami régről jön, és ott van mindnyájunkban. A műsorban láthatunk Kalocsa, Felső-Tisza, Bihar, Máramaros, Kalotaszeg és Marosmenti vidék táncait.

Alkotók: rendező-koreográfus: Fitos Dezső, Kocsis Enikő; zenél: Bazseva zenekar; zenei szerkesztő: Nyitrai Tamás; zeneszerző: Szabó Dániel; közreműködik: Szentendre Táncegyüttes. Időtartam: 60 perc

Szabó Balázs Bandája koncert

augusztus 04., szombat 21.00

Óperentzia Feat. Csángálló koncert 

augusztus 04., szombat 23.00      

Béres András Kör előadása

augusztus 04., szombat 16.30

Az együttes 10 évvel ezelőtt alakult meg. A helyi hagyományok ápolását  magára vállaló csoport. Béres András, Rozsályi születésű néprajzkutató jelölte ki az utunk a népmese valamint néptánc gyűjtéseivel. A csoport gyermek valamint felnőtt tagozattal rendelkezik. A legidősebb felnőtt táncosunk 64 éves és aktívan részt vesz a heti próbákon. Célunk a szatmári néphagyományok őrzése (mesék, táncok, dalok). Helyi fellépéseken túl Panyolán, Géberjénben, Nyíregyházán, Fehérgyarmaton, Szatmárnémetiben, Kézdiszentléleken (Perkői-búcsú), valamint Ivano-Frankivszkban (Ukrajna) léptünk fel. Fontos feladatunk, hogy Béres gyűjtéseket is folyamatosan dolgozzunk fel és mutassuk meg fellépéseinken.  Viseletünk szatmári viselet. Táncaink: szatmári, hortobágyi, viski, széki, mikepércsi csárdás. Panyolán szatmári, mikepércsi és valószínűleg viski csárdást fogunk előadni. 

Dánielfy Gergő és az Utazók

augusztus 04., szombat 20.00

Gyere, utazz velünk!

Az együttes frontemberét, Dánielfy Gergőt már ismerheti a közönség tehetségkutató műsorokból. Legutóbb tavaly decemberben, A Dal című adás válogatójában is láthattuk őt. A rátermett fiú hétről hétre mind jobban belopta  magát a nézők és zenekedvelők szívébe. Az Azt mondtad című remek szerzeményét a legjobb 30 dal közé választotta a zsűri. A kiváló produkció egyedi hangzásvilágával a műsor döntőjéig menetelt. Nagy meglepetés és öröm, amikor a szakmai zsűri neki ítélte Az Év Felfedezettje Díjat is.  Hazánkat ugyan nem az ő egyéni zenéje képviselte Lisszabonban, mégis sokak kedvence lett lírai alkotása. Mint minden megmérettetésen, itt is rengeteg élménnyel és tapasztalattal  gazdagodott a fiatal muzsikus. Aki nem mellesleg Kaposvárott színész-növendék. A zenei munkákkal sem állt le, hiszen a számtalan elismerés arra ösztönözi, hogy még nagyobb lendülettel folytassa ezt is. Megalapította zenekarát, Dánielfy Gergő és az Utazók elnevezéssel. Öt tehetséges, vagány srácot hozott össze az élet, akik mondandójukat egyéni dallamokban fogalmazzák meg a nagyvilágnak.

Az ifjú csapat nagy lendülettel és profi zenei előélettel kezdte meg az első album elkészítését. Sajátos hangzás, egyedi stílus jellemzi első CD-jüket, igazi LÉLEKUTAZÁS. Különleges, változatos, formabontó - így jellemezhetjük a csapat izgalmas utazásra invitáló lemezét. A magyar könnyűzenei élet alternatív, rendhagyó popegyüttessel gazdagodott. Dalaikban az akusztikus és a folkpopos hangzásvilágot ötvözik, olykor népzenei elemeket is használnak. A szaxofon hangsúlyosan jelenik meg dalaikban. Közkedvelt, érces, rezonáns tónusa miatt használják romantikus és modern zenéikhez.

A zenekar tagjai:Budai Levente – gitár; Dánielfy Gergő - ének, gitár; Farsang Gergely – basszusgitár; Földi Áron – dob; Mits Marci - szaxofon, billentyűs hangszerek.

Tábortűz és táncház a Fesztivál téren, zenél a Kokas banda

augusztus 04., szombat 22.00

Egyszerre több száz ember táncol a tábortűz körül.

Csupa- Csoda Vándorjátszótér

augusztus 04., szombat 14.00              

A vándorjátszótér csupa minőségi és rendkívüli rendezvényjátékokkal kínál megannyi élményt az érdeklődőknek. Családi játékok, amelyek a 3 évestől egészen a 99 éves korig izgalmas kikapcsolódást ígér generációknak, ahol közösen kellemes időt tölthetnek el együtt a szülők és gyermekeik. Az egyedi játékok, többnyire az érzékek (látás, hallás, tapintás, illat) világa köré csoportosulnak. A kínálatban szerepel óriás kaleidoszkóp, illatozó, tapogató, óriás kirakók, csiki-csuki nyitogatós-, célba dobós játékok, óriás sziklák, golyólabirintus, zenehenger, flipper foci, zene-bona golyópálya és sok más egyedi készítésű különlegességek. Az egész napos programok között szerepel a nem minden napi rajzgéppel történő rajz készítése is, amely animátor segítségével történik és mindenki hazaviheti az elkészített munkát.

Portaprogramok

Újszerű kezdeményezés Panyolán a portaprogram. A faluba látogatók számára mindig érdekes a vidéki élet. A  vendégek maguk is megtapasztalhatják, milyenek az itt élők hétköznapjai, s hogyan ápolják szokásaikat. A falu két nagyszabású eseménysorozatán, a Panyolafeszten és a Hagyományőrző farsangon kinyitja kapuit az ide érkezők előtt. Az utóbbi esemény során több száz maskarás járja az utcákat és betér egy-egy portára, ahol kisebb produkciókba, néptánc-előadásokba és táncoktatásba csöppenhet az érdeklődő.

Sárkánykert porta:

Pálinka szeminárium a szatmári szilvapálinkáról (Gönczi Károly)

augusztus 03., péntek 17.00

Lakásszínház Makranczi Zalán: Védőbeszéd

augusztus 04., szombat 17.00

a fesztivál ideje alatt fotókiállítás: Filep Gergő

A Magyar Táncművészeti Főiskola után a Mátészalkai Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola néptáncpedagógusa lett. Az igazi szerelem, a néptánc mellé, körülbelül öt éve érkezett a fotózás. Mindig nyitott szemmel és fényképezőgéppel jár, így örökíti meg a számára fontos, érdekes pillanatokat. Rendszeresen látható fotói különböző fotóművészeti kiállításokon, egyéni és csoportos formában egyaránt, szerte a megyében. Pályázatokon, művészeti versenyeken eredményesen szerepel, több munkáját már első helyezéssel díjazta rangos szakmai zsűri. Kiemelt figyelmet fordít a mobillal készített fotózás művészetére, melynek egyik elismeréseként napjainkban egy kiemelt jelentőségű szakmai csoport, a Mobilart tagjának választották. Panyolán állandó kiállítása van, sárkányportán pedig a falu Hagyományőrző farsang képei látható.

Egyéb programok

A fesztivál ideje alatt a fesztivál elmúlt 12 évének póló- plakát és Filep Gergő kiállítása a februári Hagyományőrző farsang fotóiból; Habarics Béla- Varázslatos Szatmár-Bereg... templomok; Utcaprogram- kézművesek kiállítása és vására; Panyola sparhelt: hagyományos szatmári ételek kóstolója, kupica: panyolai pálinkakóstoló;  gyermekprogramok: bábszínház, népi játékok, kézműves udvar, csocsó, darts;

Kísérőprogramok

Biciklitúra: Középkori Templomok Útja- Kerékpáros örökségtúra a Panyolafeszten; egy reggel a Tisza-parton piknik, strand, zene, tutajkoncert: a Kokas Bandával; Pálinkamustra- vezetett csoportos üzemlátogatás; Panyola Református templom megtekintése idegenvezetéssel; Folkkocsma:Táncház a Kokas Bandával  (Kárpátalja) és a Csipkés Együttessel; Tábortűz és táncház a Fesztivál téren, zenél a Kokas banda; Pálinkaverseny; Pálinka szeminárium a szatmári szilvapálinkáról- Gönczi Károly vezetésével;  Fesztivál zárása ünnepi Istentisztelettel (vasárnap);

Panyola

A Szatmári síkságon, Nyíregyházától keletre, mintegy 80, Fehérgyarmattól 15, Vásárosnamény irányából pedig (komppal megközelítve) 14 km távolságra, a Szamos, a Tisza és az Öreg-Túr által határolt területen található Panyola.

A falu a Tisza, a Túr és a Szamos folyók egybefolyásának mocsaras, erdős területén alakult ki a honfoglalás utáni két évszázadban. Neve csak 1252-ben tűnik fel, mint irányt jelző helynév Semjén felosztásakor. A Panyola név ismeretlen eredetű. A természeti környezet adottságai biztosították a lakosság megélhetését: főleg halászattal, vadászattal, pásztorkodással foglalkoztak. A halászat kiemelkedő szerepét az 1796-ból származó falu pecsétje is mutatja.

A jelenleg 600 lakosú település elsősorban mezőgazdasággal foglalkozik. Két kiemelkedő üzem is létesült a településen: a Panyolai Szilvórium Zrt. és a Panyolium. A Szilvórium tizenöt éve működik ésközel negyven féle prémium kategóriás terméket állít elő leginkább az itt termett gyümölcsökből. A Panyolium kiváló minőségű aszalt gyümölcsöket készít jó minőségű, friss alapanyagból - kézműves jelleggel. A szilvát, almát és egyéb terményeket a településen élők is feldolgozzák. A szatmári falu még őrzi azokat az értékeket, amelyeket a régi ősöktől örököltek. A hagyományőrzés és -ápolás fontos a településnek és lakosai igyekeznek a következő generációnak a tradíciókat megőrizni, ápolni és továbbadni.

A szatmári néphagyományok életben tartása miatt alakult tizenkét évvel ezelőtt a PanyolaFeszt, öt évvel ezelőtt pedig a Hagyományőrző Farsang, amelyeknek már múltja van Panyolán. A két rendezvényre számos országból, határon innen és túlról is érkeznek vendégek erre a pár napra. Ilyenkor szinte együtt él a látogató Panyola népével. A fesztivál és a táj adta lehetőségek, a három folyó találkozása egyre jobban erősítik a település turisztikai szerepét a megyében. A több mint kilenc vendégház akár 200 ide látogatót is tud egyszerre fogadni. Bővebben a panyola.hu oldalon.

Panyolai pálinkák (Panyolai Szilvórium Zrt.)

A Panyolai Szilvórium Zrt. székhelye a településen található csodálatos természeti környezetben, az Öreg-Túr partján. A vállalat nemcsak a hely varázslata, a természeti szépsége miatt büszke üzemére, hanem azért is, mert szoros kapcsolatban élnek környezetükkel. A hely mikroklímája, talaja különleges, az itt termő gyümölcsök zamata, íze, kiváló minőségűek. A termelés környezetbarát módon történik, betartva az előírásokat. Az üzem ezer szállal kötődik a településhez és szeretnék, ha sokáig megőrizné érintetlen szépségét. Minden egyes palack Panyolai Pálinkán ott szerepel hírvivőként a szülőföld, a szeretett falu neve.

Múlt, jelen, jövő

A pálinkafőzés hagyománya Panyolán az 1700-as évekre nyúlik vissza, s a 2002-ben alakult Panyolai Szilvórium Zrt. ugyanazzal a hittel és odaadással készíti termékeit, mint az elődök. A Panyolai Pálinkák Magyarország legkedveltebb és legkifinomultabb italai közé tartoznak. Az elismerés alapja a termékek készítési módja, a nemzedékről nemzedékre szálló tapasztalat, a részletekre kiterjedő alaposság és a tisztességesen végzett munka elegye.

Társaságunk kizárólag kiváló alapanyag – magas cukortartalmú, válogatott étkezési gyümölcs - felhasználásával és hagyományos receptek alapján készülő, saját tervezésű, garantált minőségű termékeket állít elő és forgalmaz. Cégünk filozófiája, hogy a piacon való tartós jelenlét csak magas minőségű termékek létrehozásával érhető el.

A gyártási folyamatok során elsősorban a hagyományos megmunkálási technológiákat alkalmazzuk, de a modern szakmai megoldásokat is igyekszünk használni. Cégünk manufaktúraként működik, a panyolai pálinkák mindegyike magas értéket képviselő kézműves termék.

Vállalatunkat a kutató-fejlesztő munka, valamint az új megoldásokkal, eljárásokkal, megmunkálási módokkal való aktív foglalkozás jellemzi. Termékeink előállítása során a történelmi háttér felderítésén túl alkalmazzuk a szakmai területre vonatkozó legújabb fejlesztési eredményeket is. Ugyanakkor nem szabunk határt az alkotó fantáziának és az egyedi kérések teljesítésének sem.

A piac differenciált igényeinek és a fogyasztók által támasztott kihívásoknak sokrétű termékpalettája – hét termékcsalád, több mint 35 termék - révén tud megfelelni. A Panyolai Szilvórium Zrt. termékeivel nem csak a bolti polcokon vagy a webes felületeken találkozhat a fogyasztó. A cégvezetés kiegészítő szolgáltatásként lehetővé teszi az érdeklődők számára, hogy megtekintsék a panyolai pálinkák készítésének menetét és meg is kóstolhassák a különféle ízeket üzemünkben.

Panyolai termékcsaládok

Elixír(40-42-43-45% V/V): Érlelt szatmári szilva, Szabolcsi alma, Fürtös meggy, Kajszibarack, Vilmoskörte, Fekete cseresznye, Irsai Olivér szőlő, Birs, Feketeribizli, Szamóca; Simple Quintessence (SQ) (52% V/V): Szatmári szilva, Szabolcsi alma, Fürtös meggy, Kajszibarack, Vilmoskörte, Fekete cseresznye; Aranypálinka (38% V/V.): Aranyalma, Aranykörte, Aranyszőlő; Rubinpálinka (38% V/V): Rubinmeggy, Rubinszilva; Eszencia (45% alk.): Aszaltszilva-, Aszaltmeggy-,  Aszaltkörte eszencia; Mézes (30% alk.): Szilva, Fahéjas alma, Meggy, Barack, Gyömbéres vilmoskörte, Málna, Ánizsos szőlő, Zöld dió. A termékekkel kapcsolatban érdeklődő ügyfeleinket mind a honlapunkon (www.panyolai.hu), illetve facebook oldalunkon (www.facebook.com/Panyolai) mind az egyéb úton hozzánk eljuttatott megkeresések esetén naprakész információkkal látjuk el. (Webshop: https://idrinks.hu/panyolai_palinka)

Díjak, tanúsítványok:

Bisnode AA tanúsítvány, Magyar Agrárgazdasági Minőségi Díj, ISO 9001:2015, HACCP, International Spirits Award – Elixír Birs, Magyar Termék Nagydíj (Elixír termékcsalád, Arany- és Ágyas termékcsalád), Észak-Alföldi Innovációs díj (Rubinmeggy), Superbrands 4x, MagyarBrands 4x, Premium Hungaricum védjegy (Panyolai Eszencia, Aranyalma, Aranykörte, Aranyszőlő, Elixír Érlelt Szatmári szilvapálinka), OMÉK Helyi termék különdíj (Elixír Érlelt Szatmári szilvapálinka), OMÉK Marketing Különdíj, SIRHA Bp. Innovációs termékverseny ezüst minősítés (Rubinszilva), Magyar Fogyasztóvédelmi Hatóság különdíja (Elixír termékcsalád), Hungexpo különdíj (Arany- és Rubin termékcsalád), Pálinka Országkóstoló Arany, Ezüst, Bronz minősítések, Országos pálinkakiválóság (Rubinmeggy).

Egyéb érdekességek a faluról

Panyola díjat kapott

A falu bekerült az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség pályázatának egyik díjkategóriájába. Az EDEN-díjas Felső-Tisza-vidék egyik emblematikus települése Panyola "A fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért” díjkategóriába került az Európai Falumegújítási és Vidékfejlesztési Munkaközösség immár hetedik alkalommal kiírt pályázatán – öt másik magyarországi településsel együtt. A Magyarországi Falumegújítási Díj ünnepi rendezvénye a korábbi győztes, Nagypáli községben tartották 2018. május 24-én és 25-én. Példaértékű az önkormányzat helyi erőforrásokra alapozott gazdaságfejlesztése– ez áll egyebek mellett a település pályázatát, munkáját értékelő zsűri összegzésében.

A „nemtudom”szilva történetéről

A „nemtudom” szilva Szatmár jellegzetes gyümölcse, amely csak néhány településen található. Népszerűsége azonban egyre erősebb, hiszen a szatmári lekvár és a szatmári szilvapálinka legjobb alapanyaga. A gyümölcs apró, alig nagyobb a cseresznyénél, nem magvaváló. Beltartalmi értéke azonban kiváló, hiszen íze és zamata megkülönbözteti az összes többi szilvafajtától.

Családi programok

A falu nem csak természeti kincsei miatt tökéletes pihenő hely, hanem adottságai miatt is kedvenc helye lehet kiránduló csapatoknak és családosoknak egyaránt. A folyók mentén határolt település, a töltések, a mezőkön, réteken található természeti kincsek, tanösvények alkalmassá teszik arra is a helyet, hogy baráti társaságok, kisgyermekes szülők vagy párok felfedezzék együtt a szatmári kincs értékeit. A vizes programoktól, a séta és túrázási lehetőségek vagy csak a pihenés és nyugodt időtöltés is kedvez az ide látogatóknak.

Panyola a nyugalom szigete, ahol nem kell se telefon se nyüzsgő forgalom, ahol pici gyermekeddel együtt nem kell aggódnod a nagy tömegektől. A töltéseken mind kerékpáros családi kirándulásokat vagy gyalogtúrákat is szervezhet az ide érkező. A honlapunkon ebben is segítünk, hova érdemes elmenni a környékre kerékpárral, gyalogosan vagy személygépkocsival.

A településen szerencsére egyre több a kisgyermekes család és a fiatal generáció. Az önkormányzat vezetői egy kiváló, modern játszóteret alakított ki a helyi gyermekek részére, hogy kellemesen és családiasan tölthessék el a szabad idejüket. A falu légköre is meghatározó, olyan mint egy  nagy család. Mindenkit szívesen vár, aki szeretne kellemes időt és pihenést tölteni szerettei körében. Aki t vonzz a természet, a jó levegő, a szabadban töltött programok, azoknak Panyolán a helyük. Hiszen reggeltől estig a jó levegőn töltheti ki aktívan, ki pihenéssel az egész napot. 

Vízi-sportok

Panyolán több esztendeje lehet kajakozni és kenuzni, egy helyi vállalkozónál. Ám a következő években egy olyan nagyszabású projekt valósul meg a környék több vízparti településeivel közösen, ahol edzőtáborok, megállóhelyek és egyéb adottságok is kedveznek a vízitúra szerelmeseinek.

Homokpad vagy más néven palaj alakult ki, a Tisza torkolati részénél, ahol a kijelölt részeken a fürdőzőknek is kellemes élményt kínál a folyó. Fontos hangsúlyozni, hogy fürödni szigorúan csak az arra kijelölt helyeken lehet és szabad. Ezeket figyelmeztető táblák jelzik. Lehet: kajak-kenu, tutajozás, strandolás, úszás

Kerékpár

Az önkormányzat sikeres pályázati lehetőségből modern kerékpárokat vásárolt,  amelyet a kirándulni vágyó vendégei és az arra járó túrázók is kölcsönözhetnek.

Egyéb sportok

Dárts, csocsó asztal és pinpong lehetőség a faluban, illetve egy füves focipálya is kínál sportolási lehetőségeket.

Jövőbeni tervek

A falu önkormányzata turisztikai pályázaton elnyert összegből a következő évben egy csónak- és pihenőházat alakít ki és kenukat vásárol a településnek, illetve a www.viziturapont.huhonlapra kerül Panyola is, mint turisztikai szolgáltatás. Ezzel és a rendezvényeikkel egy Panyola brandet alakít ki a település, amelyben már nem csak a szilva és a belőle készült pálinka, aszalvány és lekvár hangsúlyozható, hanem a vízitúra és az egyéb más túrázási lehetőségek is és ezzel együtt a szatmári gasztronómia is. Így egy fenntartható falu válik Panyolából, amely a helyi értékeiből próbál erényt kovácsolni.

Bővebb információ: Pótor Melinda +3630 676 9446  e-mail címen kapható.

alt