Ősbemutatóval, orgonakoncerttel és éjszakai templomtúrával készül a Nagytemplom a Templomok Éjszakájára
2017. szeptember 16. 19:00 - 23:00

Az Arc Sacra Fesztivál keretén belül idén is megrendezésre kerül a Templomok Éjszakája 2017. szeptember 16-án. Az országos programsorozathoz csatlakozva, szombat éjszaka a Nagytemplom is kitárja kapuit: ingyenes zenei programokkal várják a látogatókat, valamint idén utoljára lehetőség nyílik a késő esti órákban is gyönyörködni a templomtornyokból elénk táruló panorámában.

Az Arc Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év harmadik szombatján a templomok kapui az esti órákban is nyitva állnak a látogatók előtt – nem lesz ez másként a Debreceni Református Nagytemplomban sem, ahol idén színes kulturális programokra várják az érdeklődőket a szervezők.

alt

Az est nyitóprogramjaként 20 órától Mészáros Mihály: A meghasadt fény kapujában című oratórium ősbemutatójára kerül sor. A mű születésének története nem mindennapi: a zeneszerző hosszú időn keresztül az utcán töltötte napjait hajléktalanként, azonban erős hitének köszönhetően sikerült talpra állnia, munkát és lakást szereznie, és visszatért az alkotáshoz is. A meghasadt fény kapujában azokról a fiatalokról szól, akik nehéz sorban élnek, szenvedélybetegséggel küzdenek, és gyakran harcot vívnak saját lelkiismeretükkel szemben. A műben olyan híres tehetségek szerepelnek, mint a Virtuózok televíziós tehetségkutató műsorból ismert Beeri Benjámin, valamint operaénekes nővére, Beeri Szilvia, valamint közreműködik Budai Bettina (szoprán), a Maróthi György Pedagóguskórus és a Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar, az Oratórium Orchestra és Dezső Dárió (orgona).

Az éjszaka utolsó fél órája ismét a zenéről fog szólni: Vad Péter tanár, karnagy szólaltatja meg a Nagytemplom híres orgonáját. Igen változatos műsorral készül, hiszen Haydn műveitől Koloss István darabján át Kodály Zoltán Esti daljáig terjed a repertoár. Az orgonajátékot még tovább színesíti az a különleges fényjáték, melyet az egyes darabok közben tapasztalhatnak a hallgatók.

A zenei programok közötti időszakban a templom történetét bemutató kisfilmekkel, valamint ingyenes tárlatvezetés segítségével a látogatók megismerkedhetnek a Nagytemplom múltjával és jelenével egyaránt. Ráadásul idén utoljára nyílik lehetőségük a látogatóknak, hogy a késő esti órákban is kisétáljanak a panorámajárdára, vagy felmásszanak a templom nyugati tornyába, és a belváros legmagasabban lévő kilátóiból tekintsék meg az éjszakai fényekben úszó Debrecent.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

NYITVA TARTÁS A TEMPLOMOK ÉJSZAKÁJÁN: 

19 – 23 óráig

PROGRAMOK:

19:00                           Kapunyitás

20:00 – 21:00              A meghasadt fény kapujában oratórium – ősbemutató

22:30 – 23:00              Éjjeli orgonazene – Vad Péter orgonajátéka           

BELÉPŐDÍJ:

A programokon való részvétel, valamint a földszinti templomtér megtekintése az egész éjszaka folyamán ingyenes.

Panorámajegy: 400 Ft (panorámajárda, templomtornyok, padlástér látogatása)

 

Amikor felcsillan a Reménysugár…

Interjú Mészáros Mihállyal

Nap mint nap találkozhatunk emberekkel, akik éjjelüket és nappalukat az utcákon töltik, és a köztereken kéregetve próbálják megszerezni azt a minimális összeget, melyből élelemhez juthatnak. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2015-ös adatai szerint Magyarországon 10376 hajléktalant regisztráltak az éjjeli menedékhelyeken – de a valós szám ettől jóval magasabb, hiszen nem mindenki kér intézményi segítséget. De hogyan is válik valaki hajléktalanná? Hogyan lehet talpra állni ebből a helyzetből? Mészáros Mihály zeneszerzővel beszélgettünk, aki a saját bőrén tapasztalta ezeket a nehézségeket, most pedig minden figyelmével szeptember 16-ra koncentrál, amikor a Nagytemplomban bemutatjuk A meghasadt fény kapujában című oratóriumát.

1955-ben születtem Debrecenben, negyedik gyermekként, legkisebbként a családban. Négy éves voltam, amikor édesapám meghalt, édesanyámat pedig tíz évvel ezelőtt veszítettem el, aki miután agyvérzést kapott, ápolásra szorult, így én segítettem neki. Egy gyermekem van: a feleségem 31 éves korában meghalt, a fiamat tíz éves kora óta egyedül nevelem. Ő most 32 éves, már nyolc éve Angliában dolgozik szakácsként. Három évvel ezelőtt, 2014-ben saját hibámon kívül elárverezték a házamat, én pedig utcára kerültem. Hónapokig az utcán éltem, aztán a telet sikerült albérletben átvészelnem, de ez sajnos nem működött sokáig. Akkor kerültem be a Reménysugárba, ahol rengeteg segítséget kaptam, hiszen 4-5 hónapot ott tölthettem, és ez idő alatt sikerült annyira megerősödnöm, hogy elmenjek albérletbe. Jelenleg is egyedül élek, a rokkant nyugdíjazásomra várok, addig különféle támogatásokból igyekszem fenntartani magam és a lakást.

Mit látott az utcán? Mi játszódik le ott az emberekben?

Azt láttam, hogy elesettek, és a legtöbben hitetlenül élnek. Ahhoz, hogy visszakerüljenek a normális életbe, erős jellemre és hitre van szükség. De sokan közülük mindig másokat hibáztatnak a problémáikért, ahelyett, hogy magukba néznének, elfogadják, hogy lehet máshogy is élni, és változtassanak. Nagyon mély benyomást gyakorolt rám, amikor az utcán élő, drogfüggő fiatalokat láttam. Egy álomvilágban élnek, amiről azt hiszik, hogy legyőzi azt az élettelenséget és félelmet, ami körülveszi őket. A művemből idézve „a métely tövisvirága cseppentett mézédes halál a számukra” – és ez nem zavarja őket, ebben a mézédes mételyben teljesen elsüppednek, és nem tudnak egyedül kijönni belőle, csak ha megtalálják azt a közösséget, ahol szeretetet és gondoskodást kapnak, és rálelnek a hitre vezető útra. Számomra is ez adott erőt ebben a nehéz élethelyzetben, hogy tudtam, hogy van valaki, aki odafentről a kezét nyújtja, és ha ő támogat, akkor nekem is hinnem kell magamban. Sok sorstársamnál azt láttam, hogy elfogadták ezt a helyzetet, és nem is próbálnak változtatni rajta. Én ezt nagyon furcsának, és egyben szomorúnak tartottam – ezért is akartam elkészíteni a művemet, mert ez azokról a fiatalokról szól, akik az utcán élnek, a kábítószer rabjai, és a zenével szerintem jobban lehet hatni az emberek lelkére, mintha ezt csak prózai szövegekkel próbálnám elérni.

Honnan származik ez a zenei tudás, illetve a zene szeretete?

A bátyám harmonikaművész volt, nagymamám pedig – aki egyébként olasz származású – templomi orgonista volt. Jómagam tíz éves koromban kezdtem zeneszerzést tanulni Götsch Zoltán tanár úrnál. 1995-ben kidolgoztam egy új zenei nyelvrendszer tervezetét, melyet 120 ország fogadott el: jelenleg is ezen a rendszeren dolgozom, és továbbá is ezen kívánok kompozíciókat elkészíteni. Két nagyobb művemet is bemutatták, egyik közülük egy József Attila-kantáta volt, a másik pedig egy zenekari szvit, a Filharmonikusok közreműködésével. Kecskeméten dolgoztam a Ciróka Bábszínházzal, megírtam a Kis Herceg zenéjét, mely Zenei Nagydíjat nyert Franciaországban. Jelenleg is több egyházi-és kamaraművön dolgozom, melyeknek októberben lesz a bemutatójuk.

Mit lehet tudni A meghasadt fény kapujában című oratóriumról?

Ez a mű elsősorban azokról a fiatalokról szól, akiket az utcán láttam, de másrészt minden elesett emberről. A szövegkönyvet is én magam írtam, mert szerintem attól lesz hiteles a darab, hogy azokat a gondolatokat és érzéseket próbáltam papírra vetni, melyeket átéltem a létbizonytalanságban. Dramaturgiailag is úgy van felépítve ez a darab, hogy ezeknek a fiataloknak a történetét mutassa be – van egy hitetlen fiú, aztán a két szoprán tolmácsolja egy angyal, valamint a lelkiismeret hangját, valamint az Úr üzenetét hallhatjuk a kórusok által. Ezen szereplők által igyekszik a darab kivezetni a főszereplőt a hitetlenség mételyéből a hit rejtett szigetére. Háromnegyed éve dolgozunk azon, hogy a Templomok Éjszakáján bemutatásra kerülhessen ez a darab. Hálás vagyok a művészek áldozatos munkájáért: a főszerepben volt tanítványom, Beeri Benjámin látható, aki a Virtuózok című tévéműsor döntőjéig jutott; az angyal és a lelkiismeret szerepében Beeri Szilvit és Budai Bettinát hallhatjuk, valamint közreműködik a Maróthi György Pedagóguskóros és a Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar. A mű nyitányát már hallhatta a gyülekezet július 23-án, mely Pécsi Samu Mégis király című versének zenei átirata. Külön köszönöm a Református Egyháznak és a Nagytemplom munkatársainak, hogy segítik a munkámat: remélem, szeptemberben minél többen eljönnek, és meghallgatják a művet.

A meghasadt fény kapujában című oratórium – ősbemutató

2017. szeptember 16. (szombat) 20 óra

Debreceni Református Nagytemplom

Fellép: Beeri Benjámin (tenor), Beeri Szilvia (szoprán), Budai Bettina (szoprán), a Maróthi György Pedagóguskórus, a Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar, az Oratórium Orchestra kamarazenekar és Dezső Dárió (orgona).

A belépés díjtalan!