Szent László Örökségtúra 2018. június 15-17.
2018. június 15. - 17.
Szent László nyomában templomok, várak, kastélyok világán át a Felső-Tisza-vidéken
2018. június 15. - 2018. június 17.
 
A Középkori Templomok Útja Egyesület 2018. június 15. és június 17. között három napos kerékpáros örökségtúrát hirdet. Szent László, a középkor lovag ideálja, a magyar történelemben, művészettörténetben, néphagyományokban kiemelt jelentőségű szerepet tölt be. Szent László tisztelete a határvidékeken, elsősorban a Székelyföldön és a Szepességben volt a legerősebb a középkorban, de Felső-Tisza-vidéken is számos emlékhely kötődik hozzá. A Szent László örökségtúrán a Felső-Tisza-vidék Szent Lászlóhoz kötődő emlékhelyeit járjuk végig. Az örökségtúra résztvevői megismerkedhetnek a Felső-Tisza-vidék legjelentősebb régészeti emlékeivel, váraival és kastélyaival. 
 
alt
A teljes méret megtekintéséhez kattintson a képre, majd a kép megnyitása új lapon parancsra!
 
 
A karosi temető a Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori régészeti lelőhelye, Szabolcsban áll Közép-Európa legimpozánsabb földvára, amely a 10. században épült. A földvár lábánál álló árpád-kori templomban hirdette ki Szent László törvénykönyvét. A laskodi református templom falai őrzik az egyik korai Szent László legendát, Baktalórántháza római katolikus templomának falán szintén egy izgalmas Szent László ábrázolás látható. A román stílusú karcsai református templom Magyarország legjelentősebb rotundái közé tartozik. A 15. században épült kisvárdai vár az Alföld egyik legnagyobb erődítménye. Vaján és Pácinban található az Alföld két legjelentősebb reneszánsz várkastélya, a vajai Vay-várkastélyban ráadásul maga II. Rákóczi Ferenc két alkalommal is megfordult. A tiszadobi holtág partján álló Andrássy-kastély, amely a loire-menti késő gótikus és reneszánsz kastélyainak hangulatát idézi, Magyarország egyik legjelentősebb historizáló stílusú épülete. És persze ott van még Bessenyei György, a felvilágosodás legjelentősebb hazai képviselőjének szülőháza Tiszabercelen vagy a cigándi múzeumporta, ahol a bodrogközi néphagyományok után eredünk. A túra különlegessége, hogy utunkat a Tisza és holtágai, az árterek galéria erdei szegélyezik, ahol a szabadstrandokon frissülhetünk fel a nyári melegben. 
 
 alt 
 
A Középkori templomok útja örökségtúrái a Felső-Tisza-vidék leglátványosabb természeti és kulturális örökségét reprezentálják. A Középkori templomok útja és a Felső-Tisza-vidék 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet az Európai Bizottság által kiírt,,European Destinations of Excellence” (EDEN), azaz „Kiváló Európai Desztinációk” díjjal. Tartsatok velünk, hiszen csodákat, káprázatos történelmi emlékeket ismerhettek meg, ráadásul gyönyörű természeti környezetben, bringával fedezhetitek fel ezt a vidéket. 
 
alt
 
Első nap (2018. június 15.):  táv hossza: 71,3 km
 
Indulás:
Gyülekező 7:00-tól a nyíregyházi vasútállomáson, indulás Vajára a 7:43-as vonattal, érkezés 8:55-kor. 
 
Útvonal:
Vaja - Baktalórántháza (16,8 km) - Laskod (10,7 km) - Anarcs (17,3 km) - Kisvárda (6,1 km) - Dombrád (20,4 km)
 
Látnivalók: Vaja, Vay-várkastély és református templom, vajai őstó; Baktalórántházai Dégenfeld-kastély és római katolikus templom; Laskodi református templom; Anarcsi Czóbel-kúria és református templom; Kisvárda történelmi városközpontja és a kisvárdai vár
 
Ebéd: Az első napon az ebédet mindenki saját magának biztosítja.
 
Vacsora: Dombrád Tiszapart Szórakoztató Centrum www.dombradtiszapart.hu/tartalom.php?azon=6
 
Szállás: Dombrád, Hóbort Üdülő: www.dombraditiszapart.hu  
 
Második nap (2018. június 16.): A táv hossza: 78,7 km
 
Útvonal:
Dombrád - Cigánd (16 km) - Pácin (13 km) - Karcsa (4,1 km) - Karos (6,3 km) - Tiszabercel (23,6 km) - Gávavencsellő (9,4 km) - Szabolcs (6,3 km)
 
Látnivalók: Cigánd, Bodrogközi Múzeumporta; Pácini Mágocsy-kastély; Karcsai rotunda; Karosi honfoglalás kori temető; Tiszaberceli Bessenyei emlékház
 
Ebéd: Tiszabercel, Kérész kikötő: www.facebook.com/kereszkikototiszabercel/ 
 
Vacsora: Szabolcs, Tőrös Csárda: www.facebook.com/torosetteremszabolcs/ 
 
Szállás: Szabolcs, Panni vendégház, Szabolcs Vezér Panzió: www.facebook.com/Szabolcs-Vez%C3%A9r-Panzi%C3%B3-696408203823333/ 
 
Harmadik nap (2018. június 17.): A táv hossza: 58,6 km
 
Útvonal:
Szabolcs - Tokaj (10,8 km) - Tiszalök (21,6 km) - Tiszadada (5,9 km) - Tiszadob (8,8 km) - Tiszalúc (11,5 km)
 
Látnivalók: Szabolcsi földvár és árpád-kori temploma; Tokaji Világörökségi Bormúzeum; Tiszalöki kenyérgyári holtág és vízi erőmű; Tiszadobi Andrássy-kastély  
 
Ebéd: Tiszadob, Melifer rendezvébyház (www.malifer.hu)  
 
Visszaút: Tiszalúcról a 16:54-es vonattal Nyíregyházára
 
A túra teljes hossza: 208,6 km
 
Költségek: A túra önköltséges, az étkezés gyakorisága szabadon választott, amelyet a túra előtt pontosítunk! Az önköltség mértékéről a regisztráció folyamán tájékoztatjuk a jelentkezőket. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, múzeumi tárlatvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk. Az első 30 jelentkező részére a Vay Ádám Muzeális Gyűjteménybe, a Pácini Mágócsy-kastélyba és a Tiszadobi Andrássy-kastélyba a program keretében a belépő díjakat és a tárlatvezetést ingyenesen biztosítjuk. 
 
Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!
 
Túravezetők: Deák Attila és Dobos Péter
 
Jelentkezési határidő: 2018. június 10. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken. 
 
További információk: 
Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail:
telefon: +36 30/446-8383; +36 20/506-0127
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja
 
A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel.  A program változtatási jogát fenntartjuk! A túrát rossz idő esetén is megtartjuk.