Rendszerüzenet

Virágvasárnapi keresztúton vett részt a tiszántúli püspök

Közös belvárosi zarándoklaton emlékeztek meg a nagyhét eseményeiről Debrecenben hat felekezet képviselői 2024. március 24-én. Az ökumenikus szervezésű keresztúton részt vett Fekete Károly, egyházkerületünk püspöke is.

A Nagytemplom előtt kezdődött a program néptáncbemutatóval és a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen kórusának énekével. Ezt követően a város polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Papp László elmondta: Debrecen különleges város, hiszen teljesen egyedülálló módon fogtak össze a felekezetek, és már évek óta hagyományosan együtt ünneplik a virágvasárnapot. „Debrecen a magyar keresztyénség egyik központja, és erős vallási közösségek otthona. Ez a záloga annak, hogy a város megőrzi tradíciót, ebben a tekintetben nem változik” – fogalmazott a polgármester.

Debrecen három felekezet püspöki székhelye. A reformátusok mellett a római- és a görögkatolikusok is így vannak jelen a városban. A három egyházi méltóság rendszeresen szolgál együtt az ökumené jegyében. Ezúttal Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája imádkozott a nagyhétre való felkészülésért, majd Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mondott igei köszöntőt Pál apostol korinthusiakhoz írt levelének első fejezete alapján. „Mi a megfeszített Krisztust hirdetjük, aki a zsidóknak ugyan megütközés, a pogányoknak pedig bolondság, de maguknak az elhívottaknak, zsidóknak és görögöknek egyaránt, az Isten ereje és az Isten bölcsessége. Mert az Isten „bolondsága” bölcsebb az emberek bölcsességénél, és az Isten „erőtlensége” erősebb az emberek erejénél” – olvasta a püspök.

Fekete Károly azzal folytatta, hogy a keresztutak régen és ma is fontos helyeknek számítottak, számítanak, ahol választásra kényszerül a vándor, hogy merre is folytassa tovább útját. „A mi utunk is a megfeszített Krisztust felismerve érkezik el a csomópontba, ahol dönteni kell: vállaljuk-e Krisztus útját, vagy nem. Isten és ember találkozási pontja a Krisztus keresztje, ezért számunkra a kereszt nem dekoráció, nem dísz, hanem evangéliumi üzenet, ami az Isten kitárulkozásának, odaadásának, nyitottságának jele. Nagyszerű koordináta-rendszer, ami bemutatja Isten szeretetének mélységét, magasságát, szélességét és hosszúságát” – fogalmazott Fekete Károly.

Végül Palánki Ferenc, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye megyéspüspöke hirdette Isten igéjét. Kiemelte, hogy a résztvevők az egész egyházzal együtt, lélekben, előre átélhetik Krisztus szenvedését és feltámadását. „Lépjünk mi is az Úr nyomába, hogy amint kegyelméből társai vagyunk a kereszthordozásban, ugyanúgy feltámadásának és örök életének is részesei lehessünk” – mondta a római katolikus megyéspüspök.

Az ünnepélyes barkaszentelést követően a zarándoklat Debrecen belvárosában folytatódott: a keresztút hat stációjánál a református, római katolikus, görögkatolikus, evangélikus, baptista és ortodox felekezetek képviselői szolgáltak, valamint minden helyszínen egy-egy idegennyelvű imádság is elhangzott.

Fotók: Miskolczi János